van de groenteboer

Gestoofde ui met tijm en risotto van parelgort

Ui heeft meestal de verdienstelijke bijrol van smaakmaker. Maar ui doet het ook goed in de hoofdrol! Ennuh, zelf getrokken kippenbouillon is natuurlijk geen must, maar wel heel lekker!

 

collage parelgort met uienstoof-3

 

‘Snel-kook-parelgort’ is te koop van het merk Pedon. Op de verpakking staat dat het in 10 minuten gaar is. Maak daar maar een half uurtje van! Gort heeft een stevige bite en smaakt lekker zoetig. Een heerlijk en voedzaam graan.

 

Trek in een half uurtje een kippenbouillon van een stukje soepkip, een uitje, laurierblad, zout en wat peperkorrels.

Versnipper voor de risotto twee sjalotjes en bak die in een flinke klont roomboter zachtjes aan. Weeg 30 gram parelgort af per persoon en laat de gort op middelhoog vuur even meebakken met het sjalotje. Doe er een flink glas witte wijn bij, roer de gort goed om en zet het vuur laag.

Gort heeft drie keer zijn gewicht aan water nodig om te garen. (120 gram gort = 360 ml water of bouillon). Voeg het water op smaak gebracht met een bouillon blokje (of zelf getrokken bouillon)  in drie fasen toe aan de gort en roer regelmatig zodat de gort romig wordt en niet aanbrandt. Proef steeds een korreltje. De structuur verandert van gummi-achtig naar zacht doch stevig. Roer vlak voor het opdienen een handje Parmezaanse kaas door de risotto en serveer met wat verse tijmblaadjes.

Snijd vier uien in grove stukken en bak ze aan in wat roomboter. Doe er een paar takjes verse tijm bij, wat zout en twee soeplepels van de zelf getrokken of bouillonblokjes kippenbouillon  en laat de uien in een pan zonder deksel een minuut of twintig op zacht vuur stoven.

Tip
Begin met de uien zodra je het eerste deel van de bouillon heb toegevoegd aan de gort.