van de groenteboer

Gnocchi di patate met geroosterde cherrytomaatjes en salie

 

gnocchi-met-oventomaatjes-en-salie

fotografie Annemarie Sabelis

Een beter moment om mijn lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan was er niet. Een hele zak oude aardappels wegkieperen leek me geen optie. En eigenlijk zagen ze er nog best appetijtelijk uit met hun bont gevlekte schil en paarsige uitlopers. Ook ouderdom heeft schoonheid. En nut! Want met deze oudjes kon ik iets doen wat ik al heel lang wilde doen: zelf gnocchi maken. Niet dat ik veel ervaring heb met het eten van deze grappige Italiaanse brokjes. Ik kan me eerlijk gezegd niet heugen dat ik ze ooit gegeten heb. Geen idee waarom niet. Enfin, het was een leuk klusje, kan niet anders zeggen. Moet je vooral doen.

 

Kook 1 kilo oude aardappels in de schil gaar in zout water. Trek de schil van de aardappels als ze nog heet zijn en druk ze door een grove zeef, pureeknijper of passetout, z’n leuke Franse groentemaler met draaiknop. Je kunt ze uiteraard ook fijn stampen met een stamper, dan worden de gnocchi wat compacter.

Doe 275 gr tarwebloem, een flinke snuf zout, 2 eieren, een klont zachte boter (ongeveer 50 gr) en de aardappels in een grote kom en kneed alles kort tot een licht deeg. Neem steeds een flinke hand deeg en rol het op een bebloemde aanrecht uit tot een dunne lange rol met een doorsnede van een centimeter of 2. Snijd de rol in stukjes, ook weer van een centimeter of 2. Druk met een vorkje of zoals ik, met de ronde achterkant van een fonduevork, lichtjes op de gnocchi zodat ze ietwat indeuken, bestuif ze met wat bloem en leg ze op een schaal. Ga zo door tot het deeg op is.

Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster flink veel cherrytomaatjes, zeker 10 per bordje, een minuut of 10. Zet ondertussen een grote pan water met zout op om de gnocchi in te koken. Kook de gnocchi, in beurten van een stuk of 20 een minuut of 2 à 3 tot ze boven komen drijven. Laat ze nog een half minuutje zachtjes koken, haal ze met een schuimspaan uit het water en verdeel over 6 borden. Leg op elk bord flink wat geroosterde tomaatjes, bedruip alles met olijfolie, schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over en wat versnipperde blaadjes salie. Maak dit heerlijke bordje gnocchi af met zwarte peper en grof zout.

 

Tip: Je kunt gnocchi een paar dagen afgedekt bewaren in de koelkast. Maar, ik heb een deel van de gnocchi bewaard voor de volgende dag en dat was geen succes. Ze plakten aan elkaar en aan het bord. Misschien moet ik meer bloem gebruiken, geen idee. Zal het eens vragen bij mijn Italiaanse winkel. Laat wel horen wat ze te zeggen hadden. Enfin, mijn tip is, gelijk klaarmaken en opeten die gnocchi!