van de groenteboer

Gözleme met bosui en feta, chili en venkelgroen

 

gözleme-met-bosui-en-fêta

fotografie Annemarie Sabelis

Op zoek naar de ideale panpizza stuitte ik op gözleme: een Turkse pizza type calzone gevuld met spinazie en kaas. En ik geloof dat dit ‘m wel is, die ideale panpizza. Het deeg is eenvoudig te maken en behalve in de pan kun je gözleme ook op de bbq maken. Het is trouwens ook uitstekend campingvoer want deze gözleme zijn een volledige maaltijd als je ze serveert met een frisse tomatensalade met munt bijvoorbeeld. Bovendien kun je gözleme met van alles en nog aan groentes vullen. Zorg wel dat je er flink wat feta of kaas bij doet.

 

Voor deeg voor 4 gözleme* kneed je 375 durummeel, grof meel van harde tarwe, met 300 ml lauw water, een afgestreken theelepel gist, een ½ theelepel zout en een ½ theelepel suiker een minuut of 10 tot het een glad elastisch deeg is. Laat het deeg 5 minuten rusten en kneed het daarna nog een paar minuten. Laat het deeg 2 uur rijzen.

Snijd een stuk of 30 bosuitjes in ringen, jonge prei is trouwens een prima alternatief, en bak die een minuut of 5 samen met een teentje knoflook en een flinke mespunt grove chili in olijfolie op zacht vuur. Verbrokkel een ons of 4, het komt niet op de gram aan, verse zachte feta en roer die door de warme bosuitjes. Hak flink wat venkelgroen of dille fijn en roer ook dat door het mengsel. Proef even of het op smaak is.

Verdeel het gerezen deeg in 4 stukken en rol die op een bebloemd keukenblad of, in het geval je aan het kamperen bent op je campingtafeltje, uit tot lappen van een paar millimeter dik en een centimeter of 15 lang. Doe dit snel want hoe langer je met het deeg in de weer bent, hoe plakkeriger het wordt. Verspreid ¼ van het bosuimengsel op elke lap deeg en vouw de lap dubbel. Druk de randen goed aan en bak de gözleme op matig vuur aan elke kant een minuut of 7 in een pan met beetje olijfolie of op een niet al te hete bbq. En paniek niet als het deeg plakkerig is, gewoon lekker veel bloem gebruiken en je niet laten ontmoedigen.

* Het recept voor het deeg komt uit het boek Morito van Sam & Sam Clark