van de groenteboer
Leave a comment

Groene asperges met een mayo van zeesla

groene-asperges-met-mayonaise-van-zeesla

fotografie Annemarie Sabelis

Het seizoen van groene asperges loopt van april  tot juni. Groene asperges zijn een ware delicatesse, zoet van smaak en knapperig van textuur. Je kunt er alle kanten mee op: blancheren in een bodempje water, bakken of grillen. Maar rauw zijn ze ook lekker. In fijne reepjes gesneden. 

Eet asperges zo vers mogelijk. Echt verse asperges zijn nog vochtig als je met je nagel een krasje in het uiteinde zet. In zuidelijke landen zijn wilde groene asperges te koop. Die zijn korter en zo dun als een sperzieboon!  

Knapperige asperges met een zilte mayonaise op een bedje van ietwat kruimige aardappels. Wat wil je nog meer…….

De scheurtechniek die ik op de aardappels loslaat, heb ik in Spanje opgestoken. Het resultaat is verrassend: grappige stukjes aardappel in organische vormen die een lekker weghappen. Oh, mayonaise maken lijkt misschien moeilijk, maar dat valt reuze mee! Zie je het echt niet zitten, neem dan kant-en-klare mayonaise.

Scheid een eierdooier van het eiwit en doe de eiderdooier in een schaaltje. Zet de mixer op de laagste stand en roer de eierdooier los. Blijf roeren en schenk er heel geleidelijk (in het begin druppelsgewijs) ongeveer twee deciliter zonnebloem olie bij tot je een lobbige mayonaise hebt.

Hak een flinke pluk zeesla heel fijn en doe de zeesla (ongeveer twee eetlepels) samen met een theelepel vissaus en een eetlepel citroensap bij de mayonaise. Voeg wat warm water toe als je de mayonaise te dik vindt. 

Schil en was vijf niet al te grote rode aardappels. Zet een mes een centimeter of twee in de aardappel en trek het stukje los. Dit trucje vereist enige oefening. Bij mij vlogen de stukjes de eerste keren alle kanten op omdat het losscheuren best wat kracht vereist. Maar het ging allengs beter. Kook de aardappels beetgaar en giet ze af.

Breek ondertussen het harde uiteinde van een bosje groene asperges, breek of snijd de asperges in stukjes van een centimeter of vier en bak ze in een laagje olijfolie op middelmatig vuur tot ze beetgaar en knapperig zijn. Dit duurt, afhankelijk van de dikte, een minuut of zeven á acht. Maak in een schaaltje een bedje van aardappels, verdeel er wat asperges over en deponeer hier en daar een dotje mayonaise. Strooi er nog wat fijn hakte zeesla over en geef het restant mayonaise er bij voor wie meer wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *