van de groenteboer

Groene kool met pied de mouton

Wat zijn winterse wilde paddenstoelen?, vroeg ik onze vrouw in de paddenstoelen Natascha Rothengatter. Pied de mouton zijn er nu in overvloed, was haar antwoord. Net als de hoorn van overvloed, was de grap die ze daaroverheen maakte. Die twee soorten wilde paddenstoelen gedijen goed in de herfst en in de winter. Zo ook groene kool kool. Vandaar dit recept.

groene-kool-met-pied-de-mouton

fotografie Annemarie Sabelis

Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de groene kool en trek er nog eens een blad of 6 van af, of meer als je denkt dat die hoeveelheid niet genoeg is. Snijd de harde nerf uit de bladeren en blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout. Dep de geblancheerde bladeren droog en snijd ze in repen.

Borstel een half pondje, of meer, pied de mouton schoon, snijd ze in grove stukken en bak ze een minuut of 5 samen met een gesnipperd teentje knoflook in een flinke klont roomboter. Strooi er wat verse blaadjes tijm en zout over en giet er een scheut room bij. Laat de room een beetje inkoken en schep de geblancheerde repen kool er doorheen. Laat het gerecht goed warm worden voor je het serveert met flink wat zwarte peper.

Pied de mouton zijn stevig van structuur en pittiger van smaak dan bijvoorbeeld een cantharel. Geen pied de mouton voorhanden? Shii-take, portabella’s of kastanje champignons doen het ook goed met groene kool.