gezien en gedaan
Leave a comment

Groentegeluk op Sicilië

 

fotografie Marieke Heeneman

fotografie Marieke Heeneman

Achter een paggio ape, een grappige kruising tussen een brommer en een vrachtwagen, ontwaarde ik een manshoge berg stelen en bladeren van artisjokken. Voor mij geen alledaags beeld en dus stapte ik erop af. En toen zag ik een groenteboer. En wat voor een groenteboer. Eentje die mijn stoutste dromen overtrof. Alle voorjaarsgroenten waar je in Nederland nog een maandje of wat op moet wachten, lagen zo voor het grijpen.

Fluweelzachte tuinbonen, knalgroene doperwten, bosjes jonge uien met loof en heel veel violette artisjokken, losjes samengebonden en gestapeld. Maar ook paarswitte aubergines, frisse raapstelen, dunne malse groene asperges en groenrode coeur de boeuf tomaten. Zo ongeveer het hele seizoen was er voor handen. Met vier man sterk stonden deze groenteboeren hun clientèle te woord en laadden ondertussen van alles aan groenten uit. Wat een mannen! Ik heb me vergrepen aan veel van het lekkers dat ze te bieden hadden, terwijl mijn zonen grinnikend opzij sprongen als er weer één met veel verbaal geweld een weg tussen de kratten zocht en manlief mijn koopzucht probeerde te temperen.

Maar ik heb met meer Siciliaanse groenteboeren goede zaken gedaan. In het smalle straatje waar we tijdelijk woonden kwam er elke ochtend eentje langs met een goed gevulde laadbak. Onderweg kocht ik sappige loquats (of nísperos) uit de achterbak en jonge knoflook in prachtige lange strengen uit een paggio ape. Het was fijn in Sicilië! Jammer dat we hier zo weinig leuke groenteboeren hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *