Nieuwe haring wordt tussen half mei en half juli gevangen.
- Nieuwe haring is geen jonge haring maar volwassen haring die vet is.
- Haring wordt vet van dierlijk plankton.
- Hoe warmer het voorjaar, hoe meer plankton en hoe vetter de haring.
- Vette haring heeft een olielaagje en een roomkleurig buikje.
- Haring wordt direct na de vangst aan boord gekaakt.
- Oftewel ontdaan van keel, kieuwen en bijna alle ingewanden.
- Alleen alvleesklier mag blijven zitten.
- Die bevat enzymen die zorgen voor rijping en smaak.
- Na het kaken wordt de haring licht gezouten en in een houten ton bewaard.
- Na een dag wordt de haring met pekel en al in plastic emmers overgedaan.
- En ingevroren om de larven van de haringworm te doden.
- En om de houdbaarheid te verlengen.
- Visboeren kopen emmers haring in partijen voor het hele het jaar.
- Vroeger werd haring in veel meer zout bewaard.
- En moest haring met melk en water worden ontzout.
- En gebruikten de mensen ui om de haring weer op smaak te krijgen.
- Nu is ui bij haring geen must meer maar een keuze.
- Het vlees van haring moet ontbloed en dus vrij blank zijn.
- Goed gerijpte haring ruikt en smaakt zilt en heeft romig en zacht vlees.
- Maar wat nou een lekkere haring is, verschilt per stad en per land.
- Dat is historisch zo gegroeid, vraag je visboer er maar naar!
Published on 18 juni 2015
Hello, I enjoy reading all of your article. I like to write a little comment to support you.