over producten
comment 1

Haringfeitjes

  • nieuwe haring juni 2015Nieuwe haring wordt tussen half mei en half juli gevangen.
  • Nieuwe haring is geen jonge haring maar volwassen haring die vet is.
  • Haring wordt vet van dierlijk plankton.
  • Hoe warmer het voorjaar, hoe meer plankton en hoe vetter de haring.
  • Vette haring heeft een olielaagje en een roomkleurig buikje.
  • Haring wordt direct na de vangst aan boord gekaakt.
  • Oftewel ontdaan van keel, kieuwen en bijna alle ingewanden.
  • Alleen alvleesklier mag blijven zitten.
  • Die bevat enzymen die zorgen voor rijping en smaak.
  • Na het kaken wordt de haring licht gezouten en in een houten ton bewaard.
  • Na  een dag wordt de haring met pekel en al in plastic emmers overgedaan.
  • En ingevroren om de larven van de haringworm te doden.
  • En om de houdbaarheid te verlengen.
  • Visboeren kopen emmers haring in partijen voor het hele het jaar.
  • Vroeger werd haring in veel meer zout bewaard.
  • En moest haring met melk en water worden ontzout.
  • En gebruikten de mensen ui om de haring weer op smaak te krijgen.
  • Nu is ui bij haring geen must meer maar een keuze.
  • Het vlees van haring moet ontbloed en dus vrij blank zijn.
  • Goed gerijpte haring ruikt en smaakt zilt en heeft romig en zacht vlees.
  • Maar wat nou een lekkere haring is, verschilt per stad en per land.
  • Dat is historisch zo gegroeid, vraag je visboer er maar naar!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *