van de groenteboer

Hartige en zoete appeltjes met verse laurier uit de oven

 

hartige-en-zoete-appeltjes-met-laurier-uit-oven

fotografie Annemarie Sabelis

Het fijne van goede buren is, onder andere, dat ik zonder schroom blaadjes van hun manshoge laurier mag plukken. Want als je eenmaal verse laurier hebt gebruikt en geproefd, zoals ik, wil je niet anders meer. De smaak, en de geur ook trouwens, is zo intens dat je een gedroogd laurierblad daarna nuffig als een slap aftreksel afdoet.

Deze met verse laurier geparfumeerde herfstappeltjes combineren prima met hartig en zoet. Dus, als je wilt, kun je bij een komend etentje een appeltje met een mooie gedroogde ham serveren als voorgerecht én met een schepje crème fraîche als nagerecht.

 

Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd het boorsel net boven het klokhuis op 1/3 af zodat je het bovenste stukje met het steeltje overhoudt.

Meng per appel een dessertlepel roomboter met wat vanille, kaneel, snufje zout en suiker. Prop het botermengsel met een theelepeltje in de holte van de appel en stop het stukje appel met steel weer terug in de appel met een blaadje laurier ertussen. Bak de appels in een vuurvaste schaal ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Voor de hartige versie:

Snijd de appel halverwege in, open de appel een stukje en leg er zo elegant mogelijk een plak jamón serrano tussen. Schep wat gesmolten boter over de appel en serveer.

Voor de zoete versie:

Serveer de appel, nadat je er wat gesmolten boter over hebt geschept, met een dot crème fraiche of geklopte slagroom.