van de groenteboer

Havermoutkoek met banaan

 

havermout-koeken

fotografie Sabelis & Heeneman

Voor koekjes loop ik niet echt warm, behalve ze een lekkere bite hebben en me het gevoel geven dat er nog iets gezonds in zit. Nou, dat is het geval met deze haverkoek naar een recept van Sue Lawrence uit het boek ‘Voor de bakker’. Stevige koekkost. Ook voor ontbijt trouwens en ze zijn prima om een paar dagen te bewaren. 

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smelt 140 gram roomboter, 90 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker en 140 gram stroop in een pan.

Roer er 340 gram havermout door samen met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel gemalen gember, ½ theelepel bakpoeder en drie kleine rijpe geprakte bananen door.

Stort het beslag in een ingevette vierkante bakvorm van ongeveer 23 bij 23 centimeter en strijk de bovenkant glad met een lepel en bak de koek 25 minuten.

Snijd de koek als ie nog warm in vierkante stukken en laat de koek een minuut of 20 in de vorm afkoelen. Haal de stukken havermoutkoek uit de vorm en proef ze. Vind je ze nog te zacht? Leg ze dan los op een stuk vetvrij papier en bak ze nog een minuut of 10 in de oven tot ze knapperig zijn aan de buitenkant.