van de groenteboer

Hazelnoottaart met bloedsinaasappels

bloedsinaasappel-hazelnoot-taart

fotografie Annemarie Sabelis

Het recept voor deze sinaasappeltaart met wortels in Joods-Spaans-Portugese keuken heeft een ware evolutie doorgemaakt. Aan de basis ervan liggen maar liefst 3 verschillende recepten: het recept van Claudia Roden uit haar kookboek over het Midden-Oosten, het recept van Sue Lawrence uit haar boek ‘Voor de bakker’ en het recept van onze kookvriendin Emi Ninoseki uit Australië. Zo gaat dat vaak met recepten, die gaan van land tot land en van hand tot hand.

De sinaasappels in deze taart zijn vervangen door bloedsinaasappels. Die zijn net wat zuurder en worden in zijn geheel gebruikt, dus met schil en al! Koop daarom bij voorkeur biologische bloedsinaasappels. Deze taart kun je makkelijk een dag of 3 bewaren, de smaakt wordt er echt  niet minder om!

 

Snijd 2 bloedsinaasappels in grove stukken en vis de pitjes en de kroontjes er uit. Pers 1 sinaasappel uit en doe het sap samen met  de in stukken gesneden sinaasappels in een pan. Stoof de sinaasappels een half uurtje op laag vuur met de deksel op de pan tot ze zacht en gaar zijn. Laat ze afkoelen en pureer ze met schil en al.

Maal zoveel hazelnoten fijn tot je 170 gram overhoudt. Ik doe dat met mijn kaasmolentje maar ik weet dat gemalen hazelnoot ook kant en klaar te koop is. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Splits 5 eieren. Klop de eierdooiers met 170 gram lichtbruine suiker tot een romig zachtgeel mengsel en spatel er de gemalen hazelnoten en de gepureerde bloedsinaasappelpuree doorheen. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf en spatel het eiwit door het hazelnoot-sinaasappelbeslag. 

Beboter een vorm met een doorsnede van ongeveer 23 centimeter, bestrooi de vorm met bloem en klop het overtollige bloem eruit. Stort het beslag in de vorm en bak de taart in 50 minuten gaar. Je kan de taart afdekken met een stukje bakpapier zodat ie niet te bruin wordt. Laat de taart goed afkoelen voor je hem afmaakt met een laagje met poedersuiker gezoete mascarpone en wat fijngehakte hazelnoot.