van de groenteboer

Herfstige salade met frisée, hazelnoten en vinaigrette met verse gember

 

herfstige-frisee-salade-gember-hazelnoten

fotografie Annemarie Sabelis

Gelukkig zijn er nu nog lekker veel soorten sla van de koude grond die ik op kan leuken met herfstige ingrediënten zodat ik rustig af kan kicken van de zomer. Geen tomaten meer dus en ook geen komkommer maar nieuwe oogst hazelnoten en een verwarmende vinaigrette. Zo wordt de entree van de herfst wat verzacht.

En daarbij had ik de mazzel een mooie vette kropsla, een dieprode radicchio en boy oh boy, een prachtige frisée sla tegen het lijf te lopen. Deze krullerige andijvie lookalike die ik maar zelden tegenkom en waarvan het hart wordt afgedekt zodat de bladeren mooi licht blijven, is krachtig bitter van smaak en verdraagt stevige smaken als gerookte spek of ansjovis. En gember, probeer maar eens.

 

Maak een vinaigrette van 2/3 olijfolie, 1/3 ciderazijn, een schepje honing, fijn geperst teentje knoflook, zout en ongeveer een eetlepel fijn geraspte verse gember. Proef of ie een beetje zoetig is en echt naar gember smaakt.

Bak een flinke hand hazelnoten een paar minuten in zonnebloemolie en hak ze grof.

Was de verschillende soorten sla grondig en trek de bladeren in onregelmatige stukken, droog ze en hussel ze door elkaar. Besprenkel de sla rijkelijk met de vinaigrette en verdeel de hazelnoten erover.