gezien en gedaan
comments 2

Herrliches Hamburg

hamburg

fotografie Marieke Heeneman

 

Warum nicht? Dacht ik, toen mijn ega voor werk naar Hamburg moest en voorstelde er een reisje met z’n tweeën aan vast te plakken. En daar heb ik geen spijt van gehad want Hamburg is verre van saai en leuk onvoorspelbaar.

Onvoorspelbaar?

Ja! Hamburg zit vol tegenstellingen. De stad is oud en nieuw, schoon en sjoemelig, druk en rustig tegelijkertijd. En het is steeds een verrassing wat je waar aantreft. In het uitgestrekte havengebied ‘Hafencity’, staan imposante oude bakstenen pakhuizen naast architectonische hoogstandjes als het nieuwe concertgebouw Elbphilharmonie en strakke appartementencomplexen. Maar er liggen ook grote stukken terrein braak en de oude ijzeren spoorbruggen, donkere steegjes en muren vol graftity geven het gebied ook iets unheimisch en armoedigs. De Altstad en de Neustadt is poepsjiek en über Duits, naar mijn maatstaven dan hé, maar ook heel gemütlich. En aan de rand van de Aussenalster, een prachtig binnenmeer waar gezeild kan worden, liggen Eimsbüttel, Harvestehude en Eppendorf. Beeldschone rustige wijken voor de welgestelde Hamburgers met negentiende eeuwse villa’s die je voorstellingsvermogen te boven gaan. We hebben er met open mond doorheen gefietst. Lekker rommelig, hip en alternatief zijn de wijken Schanzenviertel en Karolineviertel. Op zaterdag is er een rommelmarkt en er zijn talloze winkeltjes waar de creativiteit vanaf spat, gezellige cafeetjes en restaurantjes.

En het eten?

Ook verrassend afwisselend en lekker. Herrliche Duitse eend en kabeljauw met een moderne twist gegeten in restaurant Vlet in een prachtig oud pakhuis, van lauw gerookte zalm mit ein frischerer salat en Hamburgs bier genoten in stads brouwerij en verrukkelijke curry van zwarte bonen en bloemkool gegeten in restaurant Central op de Lange Reihe. En natürlich heb ik me laten verleiden tot het verorberen van een dikke hamburger in het resto van het hotel. En dan vergeet ik nog bijna de smakelijke kaastaart met maanzaad bij Caro’s ecke in het Karolineviertel.

Nee, ook culinair liet Hamburg het niet afweten. Als ik Hamburg zou moeten typeren dan zou ik dat als volgt doen: Hamburg heeft al het goede van Rotterdam én Amsterdam: hip, rauw, sjiek, gezellig tegelijk. Nog een laatste tip: Hotel 25 hours is ons sehr gut bevallen. Leuke inrichting en de sauna op de zesde verdieping is fantastisch. Je kunt er de hele haven overzien! Gewoon een keertje gaan!

2 Comments

  1. Frederique says

    wow dat klinkt heerlijk, lekker even met z’n 2-en weg is altijd fijn! Sjoerd kon me niet vertellen waar jullie naartoe gingen haha, maar nu lees ik het!?

    • Marieke Heeneman says

      Ja, Hamburg is echt leuk, ben altijd beetje huiverig voor steden maar van Hamburg kreeg ik energie! Snel afspreken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *