over producten

Het opdelen van de achterbout van het ree

 

reebout-opdelen-plus-benaming

fotografie Annemarie Sabelis

Daar stond ik, in opperste concentratie en met een reebout in mijn handen, te luisteren naar de instructies die slager Rob Rijks mij gaf hoe de bout op te opdelen. Het duizelde me en ik betwijfelde of ik namen van alle delen zou onthouden. Mocht ik hem appen als ik het niet meer wist? Uiteraard, geen probleem. Wat een slager!

 

Eenmaal thuis betastte ik gewapend met een vlijmscherp puntig mesje de reebout en zocht ik de vliezen die de verschillende delen van de reebout van elkaar scheiden. Gewoon de vliezen volgen had Rijks me op het hart gedrukt. En dat lukte wonderwel. Nog geen half uur later had ik het bot verwijderd en de reebout opgedeeld zoals Rijks mij had ingefluisterd.

Echter, na bestudering van het super handige naslagwerk ‘werken met wild’ van Peter Klosse, wildkenner en eigenaar van wildrestaurant De Echoput in Apeldoorn, begreep ik dat ik nog een stapje verder kon met het ontleden van de bout en dat ik de taaie delen van de vliezen die mijn de weg gewezen hadden bij het opdelen, nog weg moest snijden. Hierna stuurde ik Rijks trots een fotootje van het resultaat. En zo fijn, hij complimenteerde mij met mijn werk.

Dus, mocht je ooit een reebout moeten opdelen, schroom niet, het is goed te doen. En de voldoening is groot.

Over de delen van de bout

Alle delen van deze bout, behalve het schenkelvlees en de stukjes weggesneden vlies, heb ik als roodvlees bereid. Van het schenkelvlees, de restjes en het bot heb ik een wildbouillon gemaakt als basis voor de saus. Het recept hiervoor volgt!