van de slager

Hete Mexicaanse kippensoep met chayote, avocado en koriander

hete-kippensoep-met-chayote

fotografie Annemarie Sabelis

Si, si, ook sal-t is gevoelig voor culi trends. Daarom zet ik deze zalige Mexicaanse soep op het blog. Helemaal hipperdepip en lekker pittig. Grappig is wel dat deze soep er voor mij één uit de oude doos is. Het recept is van de moeder van de Mexicaanse antropoloog bij wie ik lang geleden in huis woonde. Leuke vrouw, net zo pittig als haar soep trouwens.

In de soep zit Chayote, een vruchtgroente die lijkt op een lichtgroene gerimpelde peer en familie is van pompoen, meloen en komkommer.  Alles is eetbaar van de chayote, zelfs de lichtbruine pit.  Je kunt chayote bakken, frituren, koken en stoven. Rauw is ie ook lekker.  De textuur is stevig en sappig. Je kunt chayote vaak vinden bij een toko of Surinaamse winkel. Lukt dat niet, gebruik dan een komkommer die je van zijn zaadlijsten ontdoet.

Oh, en deze soep soep hoort echt pittig te zijn! Ik doe dat met chile chilpotle, gerookte jalapeño pepers in adobe. Die ben ik nog nooit in Nederland tegen gekomen helaas. Misschien zijn ze on line te krijgen, dat heb ik niet gecheckt. In plaats daarvan kun je ringetjes jalapeño pepers, rauwe Spaanse pepers, tabasco of sambal batjak gebruiken, iets minder authentiek maar ook lekker.

 

Doe vooral moeite om zelf bouillon te maken, echt dat is in deze soep zoveel lekkerder. Wie weet wordt het routine als je het verschil geproefd hebt. Of is dat te optimistisch?

Maak 2 liter kippenbouillon van een kipkarkas of kippenpoot, een halve ui, een tak selderij en een bouillon blokje. Haal na 1 uurtje koken de kip, ui en selderij uit de bouillon en doe er 2 in plakken gesneden winterwortels en een in blokjes gesneden chayote of komkommer bij. Schil en ontpit de chayote voor je hem in blokjes van 2 centimeter snijdt. De schil is namelijk best stevig en dat is niet zo lekker in deze soep. Laat de groenten een minuut of 10 meekoken tot ze beetgaar zijn en proef of de soep op smaak is.

Serveer de soep in een kom of bord en schuif de wortel en chayote een beetje naar het midden zodat je er wat in stukjes gesneden avocado op kunt leggen. Een halve avocado per persoon is meer dan genoeg. Maak de soep af met een schepje chile chilpotle of iets anders heets en een flinke hand verse blaadjes koriander. Goddelijk!

By the way, je kunt het vlees van de kippenpoot ook in de soep doen als je dat lekker vindt.