van de groenteboer
comment 1

IJs van cherimoya

Cherimoya vind je lekker of niet. Iets ertussen in bestaat niet. Ik ben er voor gevallen als een blok. Zelden zoveel romige zoetheid geproefd, hemels. Dat geldt ook voor dit ijs, of je nou kiest voor de variant met of zonder room.

collage cherimoya ijs

Zet 400 ml water op het vuur, doe er 260 gr suiker bij en roer tot de suiker is opgelost. Je kunt met deze verhouding zo veel (of weinig) basissiroop maken als je nodig hebt. Laat de suikersiroop minstens 4 uur koud worden in de ijskast tot hij door en door koud is!

Snijd de cherimoya door de helft en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Peuter met je vingers de zwarte pitten uit het vruchtvlees en pureer het in een blender.

Om roomijs te maken, vul je het vruchtvlees van een cherimoya (ongeveer 250 gr) aan met 60 ml licht geklopte slagroom en 150 ml suikersiroop. Voor sorbetijs vervang je de 60 ml room voor suikersiroop. Giet het cherimoya-mengsel in een ijsmachine en draai er ijs van. Als je geen ijsmachine hebt, zou ik kiezen voor de roomijs-variant en die gewoon invriezen.

Ik heb geen smaakversterkers aan het ijs toegevoegd omdat ik de smaak van cherimoya zo ontzettend lekker vind. Maar, ik kan me voorstellen dat kaneel, kardemom of juist iets fris als limoen er heel best bij smaken.

Voor de roomijs-variant kun je ook siroop maken met minder suiker: 65 gr op 200 ml was mijn eerste probeersel en dat smaakte uitstekend. Zoet genoeg zou ik zeggen!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *