van de groenteboer

Ingelegde rode kool

Wie wat bewaart heeft wat!  De kool blijft knapperig tot een maand of drie na het inleggen. Daarna wordt hij zachter. Probeer maar!

collage rode kool op zuur sal-t-1

Snijd of schaaf een kleine rode kool in fijne plakken. Spreid een laagje kool uit op de bodem van een schaal, strooi er wat zout over en herhaal dit tot de kool op is. Laat de kool 24 uur afgedekt staan.

Maak je eigen kruidenazijn. Dat is simpeler dan je zou vermoeden! Zet een liter appelazijn op met een keur aan specerijen. Ik nam een stukje foelie, kaneelpijp, verse gember, een paar jeneverbessen, pimentbolletjes, peperkorrels, kruidnagels en wat mosterdzaad. Verwarm de azijn tot net onder het kookpunt, haal de pan van het vuur, laat de azijn afkoelen en zeef de specerijen uit de afgekoelde azijn.

Spoel na 24 uur de gezouten kool af met koud water en schud goed droog. Doe de kool in één of meerdere schone glazen potten, druk hem goed aan en vul de potten met azijn tot de kool onderstaat. Je kunt de ingelegde kool al na een week eten. En, ik spoel de kool voor het serveren even af. Dan is hij net ietsje minder zuur

Ingelegde rode kool, vinden wij van sal-t,  uitstekend gezelschap bij zware winterkost of een stevige kaasplank!