van de jager verzamelaar

Kaasscones met brandnetels

Scones stonden al een tijden op mijn verlanglijstje. Nog nooit gemaakt. Geen idee waarom niet eigenlijk. Misschien omdat ze zo op en top Engels zijn en ik weinig ervaring heb met de Engelse keuken.

fotografie Annemarie Sabelis

fotografie Annemarie Sabelis

Enfin, nu is het zover en we hebben een eigen sconesrecept met eigenhandig wildgeplukte Hollandse brandnetels en pittige Zwitserse bergkaas, want die had ik nog in huis. Gebruik de topjes van de brandnetels, die zijn het zachtst.

Meng 225 gram zelfrijzend bakmeel -of maak dat zelf met bakmeel en bloem- met een flinke snuf komijnpoeder en zout, 1 ons geraspte kaas, een eetlepel of 10 aan fijngehakte brandneteltopjes en snijd daar 60 gram roomboter doorheen. Doe er 140 milliliter karnemelk bij en druk het deeg met je handen samen tot een bal zonder dat je het deeg echt kneedt. Dat schijnt de ‘clue’ te zijn met scones.

Duw de bal uit tot een plak van ongeveer 2,5 centimeter hoog en steek er 8 tot 12 scones uit. Hoeveel hangt af van de grootte van de steker. Bak de scones in een voorverwarmde oven op 225 graden in een kwartier gaar en bruin. Serveer ze lauwwarm met een kloddertje zure room. En met een kopje thee natuurlijk.