prikbord

Kerst-onder-de-blote-hemel-menu

 

kerst-sal-t-bbq-2017

fotografie Annemarie Sabelis

Als je, zoals wij, niet zoveel zin hebt in een sjiek en uitgebreid kerstdiner en opziet tegen een lange avond tafelen in je mooiste kleren, dan is daar iets aan te doen. Er zijn alternatieve manieren om kerst te vieren en wij weten hoe.

Het is eigenlijk heel simpel: verplaats het kerstfeestje van binnen naar buiten. Bouw het feestje in je tuin of op je balkon rond een vuurtje, kacheltje en bereid zoveel mogelijk op de bbq of in een rookoventje. Nodig lukraak familie en vrienden uit en maak je niet druk om wie er wel en niet komt. Trek je dikste trui aan, begin al rond een uur of 3 met een glaasje fino als aperitiefje en blijf zo lang mogelijk buiten.

Uiteraard maak je één of meerdere gerechten van ons heus niet heel ingewikkelde of dure kerst-onder-de-blote-hemel-menu dat je op één van de toeten na buiten kunt klaarmaken en dat we de komende 2 weken in 6 posts vrijgeven. De laatste post in 15 december, de kersttoeten. En we hebben onder aan het menu zelfs suggesties voor de wijn van Vino Vero en sherry van de Gouden Ton!

KERST-ONDER-DE-BLOTE-HEMEL-MENU

Glaasje fino met amandelen met gerookte paprikapoeder

*

Gegrilde coquilles met witte en rode lof en dragon-vinaigrette

*

Secretas, sappige varkenslapjes met tijm en confit van sinaasappel

Côte de boeuf met olijven, ansjovis en kappertjes

Pie van hert en rund, winterse knollen en wortels met anijs, kruidnagel en jeneverbessen

*

Gerookte rode poontjes

*

Brochettes met wilde paddenstoelen, polenta, kervelwortel en sjalotjes

*

Platgeslagen rode en gele bietjes met dikke room en witte en zwarte knoflook

Gebrande sinaasappels met rozemarijn

Gepofte truffelaardappels met honing en tijm 

*

Broodpudding met pastis, kweeperenjam, amandelen en medjoul dadels (toeten 15-12 op blog)

Wafels met cranberry’s en slagroom

WIJN SUGGESTIES VINO VERO

Bodegas Puelles – macabeo (viura) 2016, Rioja, Spanje. Stevig Spaans wit, floraal en aromatisch voor bij de secretas en poontjes

Weingut Bäcker – Rose halbtrocken 2016, Ahrtal, Duitsland. Eenvoudige rosé met een beetje restsuiker voor bij de secretas en brochettes

Mikael Bouges – Aigues Vives (malbec) 2009, Loire, Frankrijk. Prachtige malbec van oude stokken die alles heeft: mineraliteit, zuren, fruit, zachte tannines en lengte voor bij de côte de boeuf

SHERRY SUGGESTIE VAN DE GOUDEN TON

Bodegas Rey Fernando de Castilla – Classic dry sec fino. Frisse droge sherry  gemaakt van de palermo druif met kruidig karakter en lichte amandelsmaak  voor bij de amandelen en de coquilles