van de slager

Kerst vlees: Chou farci: gevulde savooie kool

chou-farci-kerst-2016

fotografie Annemarie Sabelis

Eenvoudig doch feestelijk voedsel, tongstrelend en een lust voor het oog. Presenteer dit boerse gerecht op een mooie schaal of in een stoere braadpan, ook goed. De combinatie van stevig gekruid half om half gehakt vond ik heerlijk. Wil je iets anders? Neem dan kalfsgehakt of half om half gehakt van varken en wildzwijn.

 

Nodig voor 8 personen
  • 1 grote savooie kool van ongeveer 1,5 kilo of 2 kleine kolen
  • 1 kilo gehakt: half om half fijne varkensgehakt en grove rundergehakt*
  • 3 tenen knoflook
  • 4 sjalotten
  • flinke scheut melk
  • 1 oude witte boterham
  • 2 eieren
  • 1 theelepel verse tijm*
  • ½ theelepel kaneel
  • quatre epices:
    • 1 theelepel gemalen kruidnagel
    • 1 theelepel geraspte nootmuskaat
    • 1 theelepel gemberpoeder
    • 1 theelepel zwarte peper
  • flinke hand gehakte peterselie
  • bouquet garni: takje rozemarijn, takje tijm, paar takjes peterselie, vers laurierblad
  • 300 gram uien
  • 300 gram winterpenen
  • 2,5 dl lekkere bouillon

* Ga je met 2 kolen aan de slag? Neem dan iets meer gehakt, 1.200 gram, maak 2 bouquets garni en doe 2,5 dl bouillon in elke pan!

* Ik bedoel altijd afgestreken theelepels

 
chou-farci-4-fases

fotografie Annemarie Sabelis

Voorbereiden (1 uur)

Haal de buitenste grove bladeren van de kool en snijd de steel aan onderkant dicht bij de kool recht af zodat hij rechtop kan staan. Zet de kool in z’n geheel op met ruim koud water met zout en blancheer ‘m 10 minuten. Laat de kool onderste boven uitlekken en afkoelen.

Hak de sjalotten fijn en bak ze met de geperste knoflook en een snuf zout in wat olijfolie tot ze zacht en glazig zijn. Verwarm de melk en doe daar het brood in stukjes bij en roer tot een papje. Breng de gehakt op smaak met de gebakken sjalotten en knoflook, het broodpapje, 2 eieren, de specerijen, verse kruiden en wat zout en kneed ‘m goed tot ie plakkerig wordt.

Zet de kool voor je neer, buig de bladeren voorzichtig open en snijd met een mesje het hart uit de kool. Vul het hart met 1/3 van de gehakt en vul de kool rondom steeds met een laag gehakt met de dikte en de vorm van een dunne ietwat uitgerekte hamburger, net zo lang tot je de één na buitenste bladeren van de kool hebt bereikt. Vouw de kool voorzichtig dicht en bindt hem dicht met touw.

Snijd de uien in dunne ringen en wortels in dunne plakjes en bak ze in een klont boter tot ze een kleurtje hebben. Doe het bouquet garni erbij en de bouillon en zet de kool in de pan.

 

Maken ( 75 tot 90 minuten in de oven)

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de kool in pan met deksel in een uur en kwartier gaar. Een grote kool zou ik iets langer laten garen. Check even hoe het gaat met de bovenkant, bij mij is ie ietwat donker geworden. Verlaag zonodig de temperatuur tot 150 graden.

Serveer de kool in een mooie schaal en snijd er punten uit die je bedruipt met een paar lepels jus met ui en wortel. Geef er de lekkere romige aardappelpuree met pastinaak van het kerstdiner van vorig jaar bij.