van de slager

Kerst vlees: Taartje van gebakken appel, sinaasappel, bloedworst en gekaramelliseerde ui

 

boudin-noir-sinaasappel-grapefruit-kerst-2016

fotografie Annemarie Sabelis

Goede producten hebben geen opsmuk nodig is mijn stelligste overtuiging. En dat is het geval als je een mooie bloedworst bij de slager haalt of bestelt bij de gebroeders Brandt & Levie. Die hebben namelijk een uitstekende ‘Boudin Noir’. Deze Franse bloedworst is net iets anders dan onze eigenste Nederlandse variant. Ze brengen de worst op smaak met een stevig ui-knoflook-kruidenmengsel, echt heel lekker!

 

Nodig voor 8 personen
  • 4 worstjes van 100 gram
  • 4 perssinaasappels
  • 2 à 3 stevige appels
  • 3 rode uien
  • boter
  • suiker
  • olijfolie
  • witte balsamico azijn
  • paar blaadjes dragon

 

Voorbereiden (20 minuten)

Ontdoe de uien van hun schil en snijd ze in ragfijne plakken. Bak de uienringen in een flinke klont boter een minuut of 15 tot ze zacht en donker zijn. Roer de uien steeds om en doe er na een minuut of 10 een snufje zout en een schepje suiker bij zodat de uien gaan karamelliseren. Laat de uien afkoelen.

Ontdoe ondertussen de sinaasappels van hun schil door die er van boven naar beneden af te snijden. Zorg dat je al het wit meeneemt. Neem de sinaasappel in de hand en snijd met een mes tussen de velletjes de partjes los. Doe het voorzichtig zodat je mooie velloze partjes hebt. Bewaar de partjes onder plastic. En, neem perssinaasappels, die hebben minder velletjes.

 

Maken (20 minuten)

Haal met een appelboor het klokhuis uit de appels. Snijd de appels in plakken van een halve centimeter en bak ze in een likje roomboter een minuut of 5 tot ze goudbruin en iets zacht zijn.

Bak tegelijkertijd de worstjes heel zachtjes in een beetje boter rondom bruin. De worstjes zijn al gekookt en dus gaar.

Maak een vinaigrette van olijfolie, balsamico azijn (3:1) en breng die op smaak met wat zout en peper en wat gesnipperde blaadjes dragon.

Snijd de warme worstjes schuin in 6 plakken zodat ze een beetje een ruitvorm krijgen. Leg op elke plak appel een paar partjes sinaasappel en daarop 3 plakjes bloedworst en een plukje gekaramelliseerde ui en maak het ‘taartje’ af met een schepje vinaigrette een paar blaadjes dragon.

link naar Brandt & Levie, worstmakers