van de groenteboer

Kerstdis Vega: Kleurige salade met chips van truffelaardappel en rijpe Red Leicester

 

Kleurige-salade-met-chips-van-truffelaardappels-rijpe-Red-Leicester-en-verse-tijm

fotografie Annemarie Sabelis

Zwaar tafelen mag dan een ding zijn voor kerst, het kan ook heus lekker en lichtjes. Daarmee wil ik zeker niet doorschieten naar een soort kerst light hoor. Helemaal niet. Wij zijn gewoon erg van de salades, of het nou zomer, winter of kerst is.

 

Red Leicester is heerlijke kaas trouwens: brokkelig van structuur, zoet geurend naar karamel, notig van smaak en diep oranje van kleur. Leuk contrast met de paarse truffelaardappeltjes en rode radicchio. En hij is niet light…Prima voor een voorgerecht dus. 

Nodig voor 8 personen
  • 1 radicchio
  • 2 handen winterpostelein
  • 200 gram veldsla
  • 200 gram waterkers
  • 5 truffelaardappels
  • stukje Leicester kaas van ongeveer 4 ons
  • verse tijm
  • extra vergine olijfolie
  • witte balsamico azijn
  • 1 teentje knoflook
  • likje dijon mosterd
Voorbereiden (20 minuten)

Was al het groen en bewaar het op een koude plek tot je salades gaat opmaken. Maak een vinaigrette olijfolie en balsamico azijn in de verhouding 3:1, een likje mosterd, een geperst teentje knoflook en wat zout en peper.

Bereiden (20 minuten)

Trek de blaadjes van de radicchio in reepjes, meng die met de rest van het groen en verdeel over 8 bordjes. Laat de stevige stelen van de waterkers erbuiten.

Snijd of schaaf de ongeschilde truffelaardappel in hele dunne plakjes. Verhit een laag zonnebloemolie in een kleine diepe koekenpan en bak de schijfjes aardappel in niet te grote porties in een paar minuten net niet goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

Verdeel de vinaigrette en de met wat zout bestrooide truffelchips over de salade. Haal met een kaasschaaf flink wat krullen van de kaas en verdeel die ook over de salade. Pluk een handje blaadjes van de takjes verse tijm en bestrooi daar de salade mee.