menu's
Leave a comment

Kerstdis voor de visliefhebbers

Vis is zeg maar ‘echt mijn ding’, maar schaal- en schelpdieren zijn dat nog veel meer. Vandaar dit menu met coquilles in de hoofdrol.

Ik heb heel erg getwijfeld of ik paling zou gebruiken want die vis staat nog steeds op de lijst van vis die je beter niet kunt eten. Maar omdat het per persoon een heel klein beetje paling is, heb ik het toch gedaan. Vind je dat niet oké? Gebruik dan ansjovis, sprotjes, gerookte zalm, bokking of gestoomde makreel. Kan je geen winterpostelein vinden? Neem dan veldsla, net zo lekker.

Salade van krieltjes, winterpostelein en gerookte paling met dragonvinaigrette

salade winterpostelein-paling sal-t-3638
Voor 8 personen
  • 125 gr. palingfilet
  • 200 gr. winterpostelein of veldsla
  • 1 kilo krieltjes
  • milde olijfolie
  • appel-, cider of sherryazijn
  • knoflook
  • dijonmosterd
  • paar takjes dragon
Voorbereiding

Kook de krieltjes beetgaar in de schil, snijd ze doormidden en roer ze als ze nog warm zijn door een vinaigrette van milde olijfolie, azijn, schepje dijonmosterd, een teentje fijn geperste knoflook en een handje fijngehakte dragonblaadjes. Zet de aardappels weg tot je ze nodig hebt. Snijd nog wel even de palingfilets in kleine stukjes.

Serveren

Snijd vlak voor je het voorgerecht nodig hebt de lange stelen van de postelein en schep de postelein samen met de stukjes paling voorzichtig door de aardappels. Serveer de salade met wat blaadjes dragon, zwarte peper en grof zeezout.

 

 

Coquilles met olie van gerookte paprika met beluga linzen, vanille boter en geroosterde venkel

coquiles met beluga linzen-sal-t-3729
Voor 8 personen
  • 400 gr. beluga linzen (de Puy linzen zijn ook goed)
  • 24 coquilles
  • 5 venkelknollen
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 2 vanille peulen
  • 150 gr. roomboter
  • 3 dl milde olijfolie
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • knoflook
  • grof zeezout
  • eetbaar bloemetje, afrikaantje

 

Voorbereiding

Snijd 2 vanillepeulen open, schraap de inhoud eruit en meng die door 150 gram zachte roomboter.

Kook de linzen beetgaar in ruim water met zout, giet ze af en schep de vanilleboter door de linzen.

Snijd de venkel in ragfijne plakjes, vermeng ze met wat olijfolie, zout, venkelzaadjes en een fijngeperst teentje knoflook en gaar ze in de oven onder de gril. Let goed op dat ze puntje van plakjes niet aanbranden!

Verwarm de olijfolie in een pan en doe er 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook bij. Laat de knoflook een paar minuten zacht bakken in de hete olie maar laat ze niet bruin worden. Haal de plakjes knoflook uit de olie en bewaar ze. Roer een theelepel gerookte paprikapoeder door de olie.

Serveren

Verwarm de oven op 150 graden en warm de geroosterde venkel in de oven op. Warm de linzen heel zachtjes op in de vanilleboter in de pan. Zet ook de borden in de oven om op te warmen.

Bak de coquilles in 3 minuten aan beide kanten lichtbruin. Doe het voorzichtig want het is heel delicaat vlees!

Maak van de gegrilde venkel een open cirkel op de borden en leg een schep linzen in het midden en daar bovenop de coquilles. Besprenkel de coquilles rijkelijk met de paprika-olie en maak het plaatje af met een plakje knoflook en een eetbaar bloemetje, in dit geval was het een afrikaantje, of iets anders stemmigs.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *