van de groenteboer
Leave a comment

Klassieke marmelade

Het moest er een keer van komen. Gewoon, for the sake of it. En nu er bittersinaasappels te koop zijn, is er geen ontkomen meer aan. Ook al is marmelade niet echt my cup of tea. Gelukkig wel van mijn moeder en van de moeder van Annemarie. This one is for our mothers!

 

Ik heb 5 bittersinaasappels gebruikt, dat is een krap pond en genoeg voor 3 potten marmelade. Snijd de sinaasappels in achten en peuter de pitjes eruit. Dat zijn er veel! Verpak en bewaar de pitjes in een stukje kaasdoek, want die gebruik je vanwege de gelatine die er in zit. Maal de sinaasappels met schil en al fijn in een keukenmachine. Kies het mes waar je de dunste plakjes mee kunt maken, dan krijg je mooie kleine flintertjes. Voer 1,5 liter water bij de sinaasappels en laat ze een nachtje weken.

Kook de sinaasappels samen met de pitjes in het kaasdoek minstens een uur tot de stukjes super zacht zijn. Doe dit zonder de deksel op de pan zodat het water tot 1/3 inkoken kan. Het is de bedoeling dat je een halve liter ingekookte vloeistof overhoudt. Om dat te checken, haal je met een schuimspaan de stukjes sinaasappel uit het water en kijk je hoeveel je overhoudt.

Als het zover is, doe je de vloeistof weer samen met de sinaasappelstukjes in de pan en gooi je er 400 gr. suiker bij (800 gram op 1 kilo gekookte sinaasappelstukjes). Kook de marmelade dan nog een minuut of twintig tot hij goed op dikte is. Daar is een trucje voor: laat regelmatig een druppel vloeistof op een koud bord vallen, als de druppel niet meer uitloopt, is het zover.

Bewaar de marmelade in goed met kokend water en soda schoongemaakte potten die je van te voren klaar hebt gezet op een schone theedoek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *