van de groenteboer

Knalgroene koriander gazpacho

knalgroene gazpacho

fotografie Annemarie Sabelis

Zomers staat er steevast een grote kan gazpacho in mijn koelkast. Een fijne erfenis van een jaartje studeren in Zuid-Spanje. Een plens ijskoude gazpacho is een weldaad als je je een beetje flauw voelt door de warmte. Al hoewel je dat in Nederland niet zo heel snel zal overkomen.

 

Week een stukje brood zonder korst ter grootte van een plakje stokbrood een kwartiertje in een scheutje rode wijnazijn en een scheutje sherryazijn. Doe er ook een flinke snuf zout bij.

Schil twee komkommers, snijd ze in stukjes en doe ze samen met een half gesnipperd uitje en een groene in stukjes gesneden paprika in de blender. Doe er twee glazen water bij en pureer de groenten. Doe er 2 flinke handen korianderblaadjes en het stukje brood bij en pureer opnieuw. Giet er terwijl de blender draait ongeveer een wijnglas olijfolie bij. Wees niet te zuinig met olie, de gazpacho wordt er alleen maar lekkerder op.

Proef of de gazpacho nog zout nodig heeft en zet m een paar uur in de koelkast om echt lekker koud te worden. Serveer de gazpacho met een scheutje olijfolie. Soms doe ik ook nog een heel klein pietsje knoflook bij de gazpacho. Dan wordt ie lekker scherp.

dit recept hebben we gemaakt voor www.ecoville.nl