gezien en gedaan
Leave a comment

Kötbullar: de enige echte eerlijke Zweedse gehaktballetjes


Een lang weekend in Stockholm doorbrengen zonder Zweedse gehaktballetjes gegeten te hebben kan niet. En dus zocht ik op het internet naar een geschikte plek om dat te doen. Als snel vond ik Meatballs for the people, een restaurantje dat dit op en top Zweedse gerecht serveert, leuk omschreven stond en in Södermalm ligt: vroeger een arm stadsdeel maar tegenwoordig een gezellige buurt vol met leuke winkeltjes en alternatieve eet-tentjes.

 

collage Stockholm meattballs

Na een ochtendje struinen arriveerden we als één van de eerste gasten van die dag voor de lunch bij Meatballs for the people. Op het menu stonden naast kalfsgehaktballetjes, gehaktballetjes van varken, rund en kip maar ook wild zwijn, rendier, hert, eland, os, zalm, haan en kalkoen. Alle balletjes waren prachtig uitgestald in een grote vitrine. En er waren ook balletjes van ……….kikkererwten. Nee, niet van kikkers! Al had ik daar niet gek van opgekeken.

Al die balletjes werden geserveerd met eigen saus en puree. Mijn kalfsgehaktballetjes werden vergezeld door een wijnsaus en friszure veenbessen en maar liefst drie verschillende pickled groenten: gele chiogga bieten, wortelen en pittige pompoen. Verder kregen we er hele smakelijke superdunne roggecrackers met roomboter bij. Van een heel aardig meisje in de bediening.

Dat de balletjes met liefde gemaakt waren, kon ik proeven. We hebben gesmüld. Leuk is ook dat je gehaktballetjes mee naar huis kunt nemen en dat alle ingrediënten biologisch zijn. Gelukkig hadden we het ontbijt klein gehouden zodat we genoeg trek hadden om van alles te proeven. Niet van alles natuurlijk maar wel genoeg om mijn fantasie op hol te doen slaan en huiswaarts te keren met het voornemen om zelf groenten te gaan pickelen (als dat een werkwoord is) en veel variaties op gehaktballetjes te gaan maken. Power to the meatballs!

Meatballs for the people, Södermalm, Nytorgsgatan 30, Stockholm

www.meatballs.se            

http://meatball.se/eng/hem/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *