van de visboer
comment 1

Krab met mayonaise

“Misschien wel de meest intense en dierbare eetherinnering die ik heb”

crabbepoten collage-

We, mijn ouders, broer en zus, waren met een groep vrienden op vakantie in Bretagne. Ik was dertien jaar. Zo’n leeftijd waarop je te groot bent voor een servet en te klein voor een tafellaken. Toch mocht ik een avond mee uit eten met de ‘grote mensen’.  Naar zo’n restaurant waar zachtjes gepraat wordt en waar obers zich geruisloos tussen de tafels bewegen. Hoe ik er die avond toe gekomen ben om krab met mayonaise te bestellen, weet ik niet meer. Misschien was het een tip van mijn vader. Smulpaap eerste klas en gek op vis. Wat ik nog wel weet is dat het een voorgerecht was en dat ik er de hele avond mee in de weer ben geweest. Ik was zo verrukt van de smaak van het zachte roomwitte vlees dat ik mijn krab helemaal leeg gepeuterd heb. Er was geen flintertje van het ziltige krabvlees meer te vinden in het kadaver dat ik op mijn bord had. Zelfs de kleinste geledingen van de poten heb ik opengescheurd en leeggezogen. Toen ik klaar en voldaan was,  glommen mijn wangen van de mayonaise en prikten mijn vingers van het zoute water dat voortdurend uit de krab droop. Ik geloof niet dat ik heel veel gezegd heb die avond. Ze hebben geen kind aan mij gehad.

Recept voor krabpoten met mayonaise

Ik ben mateloos als het om schelp- en schaaldieren gaat en dus niet echt een graadmeter. Maar, ik schat in dat je voor een beschaafd vreetfestijn met z’n tweeën aan een kilootje krabpoten genoeg hebt. Voor een voorgerecht is een kilo dus genoeg voor 4 personen. 

“Check de versheid met je neus: ruiken ze sterk naar ammoniak, dan zijn ze dus niet vers!”

Boen de krabpoten schoon en zet ze op met ruim water met zout. Kook de poten in een kwartiertje gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Schrik niet van het krabnat of -vlees dat stolt tijdens het koken en het water vertroebelt!

Maak ondertussen een mayonaise. Scheid 1 of 2 eieren. Hoe meer eierdooiers, hoe romiger. Zet de mixer op de laagste stand en roer de eierdooiers los. Neem in je andere hand een fles zonnebloemolie en laat de olie met een superdun straaltje bij de eierdooiers lopen. Check en stop steeds even tot de olie opgenomen is. Als het goed is, wordt het dooier-oliemengsel steeds dikker. Stop als de mayonaise lekker dik en lobbig is.

Doe een flinke schep Dijon mosterd bij de mayonaise en proef of er nog zout bij moet. Ik doe er verder niets meer bij maar voel je vrij om er nog een zuurtje bij te doen. Citroensap of rode wijnazijn bijvoorbeeld.

Serveer de poten op een schaal en leg een stevige plank en houten hamer op tafel om de dikste poten op stuk te slaan. Heel handig maar niet onontbeerlijk zijn een schaaldierenkraker om de poten te kraken en een kreeft- of slakkenvorkje voor het betere peuterwerk.

“En vergeet vooral de servetten niet! Grote jongen die het lukt krabpoten zonder spatten te te lijf te gaan.”

1 Comment

  1. Annemarie Sabelis says

    Thank you we are in the process of looking into these options. We are just starting up!

    the sal-t team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *