over producten

Kweepeer

De kweepeer is van het type oervrucht en wordt al duizenden jaren gecultiveerd. Hij komt oorspronkelijk uit Perzië, Anatolië, de Kaukasus, Armenië, Georgië en Saudi-Arabië. Daar vind je kweeperen ook nog in het wild. Sommige soorten hebben een grijzige donslaag maar die kun je er zo vanaf vegen.

 

kweeperen schilderij-2

Afbeelding: De fijnschilder Erkin uit Uzbekistan, 1957: Kweeperen in Wan-Li kom – 2015 –       olie op paneel – 32 X 25 cm, Galerie Mokum

Kweeperen kun je niet rauw eten. Gekookt, gepocheerd, gestoofd of in de oven gebakken, smaken ze goed bij lam, kip, konijn, varken, vis, kaas, zuivel, paddenstoelen, honing, kaneel, amandelen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En kweepeer is een hele goede voor moes, jam en gelei. Laat ‘m alleen niet te lang liggen voor je ‘m gebruikt, want hij krijgt vrij snel bruine vlekken.

 

Kijk eens in het boekje Het rijk van kwee en vijg van Ria Loonhuijzen, een bron van inspiratie uit alle windstreken. Ook voor lekkers met vijgen.