van de groenteboer

Laksa met bimi, pompoen en zijden tofu

laksa-met-pompoen-en-bimi

fotografie Annemarie Sabelis

In Singapore eten ze laksa: een hete soep met kokosmelk op basis van een curry pasta of beter gezegd, laksa pasta. Omdat ik niet zo goed thuis ben in de Aziatische keukens voel ik me een tikkeltje onzeker bij de bereiding van dit type ver van mijn bed gerechten. Een voordeel is wel dat ik me door mijn onwetendheid over hoe het ‘hoort’, vrijer voel om er een eigen draai aan te geven. Een beetje in de trend van wat niet weet wat niet deert. Dus bij deze een sal-t laksa met een Haags vleugje om op het Chinese nieuwe jaar te proosten.

 

Maak voor 2 personen in een vijzel een lakse pasta van een ½ theelepel gemalen koriander, komijn, gedroogde chili vlokken, zoete paprika, geelwortel, trassi, 1 teentje knoflook, een fijngesnipperd sjalotje en het gesnipperde onderste gedeelte van 2 stengels citroengras.

Bak de currypasta kort in een scheutje hete zonnebloem olie. Doe er dan 400 ml water en een blikje kokosmelk van 400 ml, een half bouillonblokje en een paar plakjes galanga bij en breng de soep op zacht vuur aan de kook.

Snijd ondertussen de helft van een niet al te grote pompoen in blokjes (ongeveer 300 gram) en doe de stukjes samen met een onsje bimi bij de soep. Leg net voor de groenten beetgaar zijn 75 gram rijstnoedels in de soep en laat die in een paar minuten gaar worden.

Snijd alvast voorzichtig een stukje zijden tofu van 2 ons in blokje, een paar bosuitjes en een Spaans pepertje in schuine ringen en trek een handje korianderblaadjes los van de steeltjes om op de laksa te leggen.

Besprenkel de laksa met ongeveer een eetlepel vissaus, proef of ie goed op smaak is en verdeel over 2 kommen. ‘Beleg’ de laksa met de tofu, bosui, Spaanse peper en koriander en geniet.