van de groenteboer

Lasagne met radicchio en lof

lasagna-radicchio-en-lof

fotografie Annemarie Sabelis

Oké, de truc van de radicchio onder de gril heb ik niet van mezelf maar van Ursula Ferrigno. Hij staat in haar boek Buonissimo en is zo top dat ik ‘m wel moest delen. Het grillen haalt de smaak  van de radicchio op, geeft ‘m iets rokerigs en zwakt de bitterheid af. Heel wonderlijk! En het is heel grappig hoe zoet deze lasagne toch ook smaakt. Bitter sweet wel haast. Dat komt door lekker veel ui.

 

Snijd een stevige krop radicchio in achten, spreid de stukken uit op een bakplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en gril ze kort in de oven op 180 graden. Blijf er bij! Haal de bladeren uit de oven als ze licht verkleurd zijn. 

Snijd een grote witte en rode ui in stukjes en bak die een minuut of tien zachtjes in een flinke klont boter van ongeveer 80 gr.  Snijd ondertussen 3 tot 4 stevige struiken lof in stukjes en doe die samen met 1 of 2 geperste teentjes knoflook, een snuf zout en 2 eetlepels bloem (50 gr) bij de ui. Roer alles goed om en maak er een niet al te dikke bechamelsaus van met ongeveer 6 dl volle melk.

Beboter een ovenschaal. Begin met een laagje bechamelsaus, gevolgd door een laagje gegrilde radicchio, een in stukjes gescheurd mozarellakaasje en een laag lasagnevellen. Leg de vellen voor je ze gebruikt een minuut of 4 in kokend water, dan garen ze makkelijker.

Herhaal dit 2 tot 3 keer en eindig met een dun laagje saus dat je bestrooit met geraspte parmezaanse kaas of een zoetige kaas als emmenthaler. Bak de lasagne een half uur in de over op 180 graden tot hij goed borrelt en de bovenkant goudbruin is.