van de slager

Linzen de Puy met palmkool en Toulouse worstjes

 

linzen-du-puy-met-palmkool-en-worst

fotografie Annemarie Sabelis

Voor mij is alles met peulvruchten feestje en kool vind ik ook ever so cool. Dus, ik verwen mijzelf alvast met een stevige maaltijd voor de winter echt zijn intrede doet, met de allerlekkerste linzen die er zijn: linzen de Puy, donkergroen, volle smaak en lekkere bite. Doe mee zou ik zeggen. En, je kunt het vlees in dit gerecht gerust weglaten of een groene kool gebruiken in plaats van palmkool. Ook dan is het een niet te versmaden eenpansgerecht.

 

Snijd een ui, een dikke winterwortel en 4 stengels bleekselderij in kleine stukjes en snijd een stuk of 6 bladeren van een palmkool heel fijn.

Bak ruim een ons dobbelsteentjes gerookt spek in een flinke plens olijfolie en doe er na een minuut of 5 de ui, bleekselderij en wortel bij. Bak de groenten en het spek een paar minuten zachtjes en doe de kool erbij samen met een snuf zout, een paar takjes tijm en 2 teentjes geperste knoflook.

Doe er tot slot, voor 4 personen 240 gram linzen en 720 ml. water ( 3x het gewicht aan water) bij en laat de linzen op zacht vuur in een minuut of 30 beetgaar worden. De linzen mogen echt nog een stevige bite hebben.

Roer als het water vrijwel opgenomen, een bekertje crème fraîche door de linzen. Zijn ze nog te nat, zet het vuur dan een paar minuten hoog zodat het overtollige vocht verdampt. Roer steeds voorzichtig opdat je de linzen niet tot prut roert en de boel niet aanbrandt.

Serveer de linzen met een gebakken worstje, type Toulouse worstje past het best, en wat bestrooi het gerecht rijkelijk met gesnipperde krulpeterselie en blaadjes tijm.