van de groenteboer

Maanzaadtaart met amandelen

 

maanzaadtaart-met-amandelen

fotografie Annemarie Sabelis

Gelukkig was er niets aan de hand met de grote zak maanzaad die ik in 2016 in Oostenrijk gekocht had. Ik wilde namelijk heel graag de maanzaadtaart maken die in mijn favoriete bakboek staat, ‘Voor de bakker’ van Sue Lawrence. Ik heb dat boek al jaren en kan er nog jaren mee vooruit. Want eerlijk is eerlijk, mijn bakervaring is niet zodanig dat ik met een zelfde gemak waarmee ik recepten bedenk met groenten, vis, vlees en zuivel uit mijn mouw schut, ik iets uit de categorie gebak creëer. Misschien komt dat ooit nog eens.

 

N.b. Ik heb het hier over blauwgrijs maanzaad, niet het lichtgele soort dat veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. 

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en beboter een taartvorm met een doorsnede van ongeveer 18 cm.

Meng 110 gram gemalen amandelen, 170 gram basterdsuiker, 60 gram zelfrijzend bakmeel dat je eerst gezeefd hebt, 90 gram maanzaad en de geraspte schil van een sinaasappel kort in de keukenmachine.

Giet er terwijl de keukenmachine draait, 110 gram gesmolten roomboter bij en meng weer even kort. Doe het mengsel in een grote kom.

Scheid 4 grote eieren en bewaar het eigeel. Klop het eiwit stijf met een snuf zout en schep het door het maanzaad-amandelmengsel. Giet het beslag in de taartvorm, strijk de bovenkant glad en bak de taart in 35 tot 40 minuten gaar. Check dat door met een mes of spies in de taart te steken. Als ie er weer schoon uitkomt, is de taart klaar.

Laat de taart afkoelen, bestrooi met poedersuiker en serveer met een dot licht gezoete mascarpone of crème fraîche waarover je wat maanzaad hebt gestrooid. Echt verdraaid lekker.