van de visboer

Met venkelgroen gevulde schol

schol met venkelgroen

fotografie Annemarie Sabelis

Ook vis heeft z’n seizoenen! En de schol, een zomervis met uitloop naar de herfst, is nu op z’n best. Goed dik, of vet zo je wilt, en super van smaak. Vraag je visboer de schol vanuit het midden los te halen van de graat. Je kunt ‘m dan vullen met allerhande lekkers aan verse kruiden. Een supertip die ik van mijn visboer kreeg toen ik hem vertelde dat ik, nog steeds in de ban van de wilde venkel die ik dit voorjaar op Sicilië heb gezien en geproefd, vis wilde vullen met het fijne groene blad van een uitgegroeide venkel.

Heb je geen uitgelopen venkelknol voorhanden? Koop er dan een met zoveel mogelijk groen en doe dat samen met een stuk in dunne reepjes gesneden venkel en een paar venkelzaadjes in de buik van de schol. Hou je niet van venkel? Neem dan dille of een mengsel van platte peterselie en oregano.

En de vis kun je natuurlijk ook best zelf opensnijden met een ultra scherp mes.

Was de schol, dep ‘m droog en vul ‘m met wat venkelgroen en dunne plakjes knoflook en smeer ‘m ruim in met olijfolie. Zout de vis aan alle kanten en bak ‘m in een schaal in een op 180 graden voorverwarmde oven een minuut of 20 á 25, afhankelijk van de dikte, tot hij gaar is. Als het visvlees stevig aanvoelt maar nog wel een beetje meegeeft, is het gaar. Eet smakelijk!