van de visboer

Mosselen met vinaigrette van tomaat, paprika, ui en peterselie

mosselen-met-vinaigrette-van-tomaat-paprika-ui

foto’s Sabelis & Heeneman

Er is weinig voor nodig om dit frisse gerecht te maken maar het resultaat mag er wezen. Ik maak het al jaren en ben vergeten waar en wanneer ik het voor het eerste gegeten heb. Weet wel dat het de potentie heeft van een blijvertje en dat ik hoop dat je het veel en vaak zult maken. En weet dat je de smaak kan beïnvloeden door de keuze van de azijn en kruiden die je gebruikt. Rode wijnazijn, sherry azijn, cider azijn, peterselie, dragon of basilicum veranderen de smaak steeds een ietsie pietsje.

 

Laat 2 rijpe tomaten een minuutje of 2 zwemmen in bak met water dat net gekookt heeft en trek voorzichtig het schilletje eraf. Halveer de tomaten, lepel het zaad eruit en snijd het vruchtvlees in keurige kleine blokjes. Schil en ontzaad een stukje komkommer en snijd die in blokjes gelijk die van de tomaat. Snijd een halve groene paprika in even kleine blokjes en doe hetzelfde met een liefst witte of zoete ui. Meng de groenten met wat azijn en zout en fijngehakte peterselie en proef of de vinaigrette op smaak is.

Was een kilo mosselen en doe ze in een grote pan met een worteltje, stukje bleekselderij, paar snippers ui of prei en wat takjes peterselie en een scheut witte wijn. Zet het vuur hoog en kook de mosselen gaar in een minuut of 8. Halverwege til ik de pan aan de handvatten op om de mosselen om te gooien zodat de onderste mosselen boven komen.

Laat de mosselen afkoelen, verwijder een schelp en leg de open mosselen op een schaal. Schep in iedere mossel wat van de vinaigrette en serveer.