van de groenteboer
Leave a comment

Mousse van perziken

mousse van perziken

fotografie Annemarie Sabelis

Het originele recept staat als ’soufflé di amaretto’ in één van mijn eerste kookboeken: ’Het zonnige zuiden op tafel’ van Anne Ageer. Ik heb de amaretto weggelaten en een beetje aan de hoeveelheden gesleuteld. Ik betwijfel of je dit echt een soufflé kunt noemen omdat ie niet gebakken wordt. Maar, het maakt eigenlijk niet uit welke naam je op dit subtiel geparfumeerde en lekker weghappende dessert plakt. Maak het gewoon en geniet ervan!

Als je een rechte soufflépot gebruikt kun je met een stuk dubbelgevouwen vetvrij papier de rand hoger maken. Verwijder het papier als de soufflé opgestijfd is. Staat heel profi. Vet het papier wel in met een pietsje roomboter.
De hoeveelheden zijn voor 10 desserts en je kunt de perziken vervangen door nectarines.

 

Schil en pureer 5 rijpe perziken en druk ze door een zeef zodat je een mooie gladde vruchtenpuree overhoudt.

Scheid 6 eieren en klop de eierdooiers met 4 eetlepels (40 gr) basterdsuiker schuimig. Roer de eierdooiers door de perzikenpuree.

Week 5 blaadjes gelatine (10 gr) een paar minuten in koud water.  Knijp de blaadjes uit en roer ze door een halve dl. warme melk tot ze opgelost zijn. Giet de melk in een grote bak, laat even afkoelen en roer de perzikenpuree er doorheen.

Klop de eiwitten stijf en doe er als de eiwitten al een beetje zijn opgestijfd, 2 eetlepels (20 gr) basterdsuiker bij. Stop pas met kloppen als je een stevige massa eiwit hebt. Klop ook nog 2 dl. slagroom stijf.

Spatel eerst de slagroom en daarna de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door de perzikenpuree en verdeel de mousse over tien bakjes of stort het in een schaal of soufflépot met een inhoud van tenminste één liter. Zet de mousse 4 uur in de koelkast. Als je een grote schaal of pot gebruikt duurt het opstijven langer. Reken dan op 6 uur. Serveer de mousse met geroosterde amandelsnippers en een beetje poedersuiker.

dit recept hebben wij gemaakt voor www.ecoville.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *