prikbord

Negroni ‘verkeerd’: feestelijk aperitiefje met rode vermouth

 

rode-vermouth-cocktail

fotografie Annemarie Sabelis

 

Rode vermouth van het merk Miro reserva krijg ik vaak als aperitiefje bij mijn Spaanse vrienden Judit en Albert. Met een beetje ijs en een stukje sinaasappel. Goddelijk. Gewoon uit een jerrycan van plastic.

In een nostalgische bui ben ik op zoek gegaan naar een lekkere vermouth en die heb ik gevonden. Geen Spaanse wel een Italiaanse van Guiseppe B. Carpano, gemaakt volgens eeuwen oud recept. Hij is heerlijk, solo maar ook in combinatie met een beetje campari en een scheutje prosecco. Deze combi heeft de naam negroni , oftewel negroni ‘verkeerd’ omdat er prosecco in plaats van gin in zit. Tenminste, zo is de uitleg in het leuke kookboek Pulpo vol recepten uit de Venetiaanse regio.

Ik heb de verhoudingen iets aangepast omdat ik de campari iets te overheersend vond. Nu is het een mooie bitterezoete mix met een piepklein bubbeltje. Een super aperitiefje om met kerst of op oudejaarsavond helemaal in de stemming te komen. Mocht dat nodig zijn.

 

Vul een champagneglas met wat ijsklontjes en giet er 25 ml rode vermouth en 12,5 ml campari op. Roer voorzichtig en schenk er 25 ml prosecco bij. Maak de cocktail af met een stukje citroen en sinaasappel en geniet!
 P.S. Je kunt ‘m ook afmaken met gingerale, was ook heel smakelijk.