van de visboer

Octopus zo uit de zee

collage aspergekweker de buitenman sal-t

fotografie Marieke Heeneman

Dat het luidkeels schreeuwende vishandelaartje op de hoek van de straat iets aan de man probeerde te brengen, was me duidelijk. Maar niet wat. Toen ik dichtbij genoeg was om de inhoud van zijn handkar te bekijken, zag ik dorades, wat sardientjes en…….. octopus! Wat een feest! Gisteravond gevangen, verzekerde het heerschap mij, terwijl hij een octopus triomfantelijk voor mij hield. Nooit eerder had ik oog in oog gestaan met zulk een verse octopus!

Voor niet-liefhebbers en de vegetarici onder jullie, lijkt mijn opwinding overdreven en moeilijk te begrijpen. Maar bij fanatici zoals ik brengt zo’n zeldzame vondst het hoofd op hol. Nu kon ik mijn favoriete octopusrecept maken: Pulpo Gallego, een eenvoudig gerecht dat, zoals alle eenvoudige gerechten, valt of staat met de kwaliteit van het product. En daar hoefde ik me met deze gevalletjes geen zorgen over de maken. Beter kon niet.

 

Zet een pan water op met wat venkel, ui, wortel, bleekselderij en een paar takjes peterselie. Leg de octopus op een plank en sla hem flink met een keukenhamer. Voor je de octopus in het kokende water legt, dip je hem 3 keer in het water terwijl je hem aan een tentakel vasthoudt. Dat slaan en die skinny dips zorgen ervoor dat het vlees malser wordt.

Kook de octopus tot hij zo zacht is dat je er makkelijk in kunt prikken. Dat is in een uurtje gepiept. Kook ondertussen ook een stuk of 4 nieuwe vastkokende aardappels in de schil gaar in zout water.

Snijd de octopus in drie stukken door twee snedes te maken: één tussen de ogen en de tentakels en één tussen de ogen en de kop. Verwijder de inhoud van de kop, het vel van de kop, de scherpe bek tussen de tentakels en snijd de octopus in stukjes van 2 centimeter.

Schil de aardappels, snijd ze in plakken van een halve centimeter en schik ze op een groot bord. Verdeel de stukjes octopus over de aardappels, besprenkel het geheel met olijfolie en bestrooi met grof zout en Spaanse zoete, zo je wilt ook gerookte, paprika poeder, geef iedereen een vorkje en geniet.

Troost je, octopus uit de diepvries is ook prima te gebruiken,  de kans dat je verse pulpo treft in ons kikkerlandje is namelijk klein.

Heb je behoefte aan wat meer uitleg over octopus? Check deze You tube voor filmpjes hoe octopus schoon te maken en te koken.