onze man in de groenten

Onze man in de groenten

Perry met bietenEet vooral wat het seizoen schaft

Perry Falter, eigenaar van Ecoville, groothandel in biologische groenten en fruit, weet dat eten wat het seizoen schaft, lekkerder en betaalbaarder is. Maar hij weet ook dat maar weinigen paraat hebben wanneer het seizoen van een bepaalde groente of fruitsoort begint en eindigt en wanneer het dus echt lastig is om een bepaalde groente- of fruitsoort te willen kopen. Kersen in augustus bijvoorbeeld. Onmogelijk: Het kersenseizoen loopt van april tot juni. Of citroenen in september: Niet handig want dan is het Europese seizoen nog niet begonnen en worden citroenen ofwel geïmporteerd uit verre overzeese gebieden ofwel onrijp geplukt en in warme kassen versneld op kleur gebracht. Die onwetendheid zorgt voor teleurstellingen.  In het product maar ook in de groenteboer, zo redeneert Perry: “En die kan ik voorkomen.  Dan adviseer ik veel liever een ander zuurtje uit het seizoen. Cranberry’s bijvoorbeeld, of limoen. Veel lekkerder dan droge citroenen”. 

Invloed van het weer

Maar er is meer. Niet alleen het seizoen bepaalt of iets lekker en betaalbaar is of niet, ook het weer is van invloed. Na een weekje regen zijn de raapstelen lang niet zo lekker meer, ook al is het seizoen. Dat weer, een nat voorjaar, een droge zomer, heftige stormen of hagelbuien, verklaart waarom bepaalde groenten of fruit ook in het seizoen soms niet te krijgen zijn of aan de prijs zijn. Zo kan het een goed jaar zijn voor rabarber en een slecht jaar voor kersen. Het is nog steeds de natuur die bepaalt. En dan is het natuurlijk wel zo prettig als je snapt waarom bepaalde groenten of fruitsoorten niet in de winkel of in de kraam liggen. Toch? Ja Perry! Dat is het zeker. Dank!