gezien en gedaan

Ossenstaartexperiment

toro

fotografie Marieke Heeneman

Als overtuigd aanhanger van het gedachtegoed van het nose-to-tail-eating heb ik mij gestort op de bereiding van de staart van het rund. Of, zoals dat in de volksmond heet, de ossenstaart. Nu is de kans dat de door mij gegeten staart van een os was natuurlijk wel heel erg klein. Een os is namelijk een gecastreerde stier en ook het oudste door mensen gebruikte trekdier. Hoeveel ossen gebruiken wij nou nog helemaal als trekdier?

Nu ben ik uiteraard wel benieuwd of er verschil is in smaak tussen de staart van een os en die van een ongecastreerde stier of koe. Ik vermoed van wel. Die van een os is ongetwijfeld ouder en meer van het type werkvlees dan die van een gemiddeld rund dat voor vlees geslacht wordt, stier of koe. Een echte ossenstaart lijkt mij daarom te prefereren boven de staart van een gewoon slachtrijp rund. Werkvlees is immers smaakvoller. Maar het zou ook kunnen dat de ouderdom van de ossenstaart roet in het eten gooit. Geen idee. Toch maar eens even vragen aan de slager.

P.S. Ik ben nog volop aan het experimenteren en op zoek naar de ideale bereiding, nog even geduld dus, het recept volgt. Maar, ik kan al wel verklappen dat het lekker was.