van de groenteboer

Pannenkoeken met bramen

 

pannenkoeken-met-bramen

fotografie Annemarie Sabelis

Deze pannenkoekjes bakken we vaak in Frankrijk als we omkomen in de bramen en geen zin meer hebben in bramentaart. Super lekker als ontbijt! Nu is het natuurlijk geen bramentijd maar dankzij de diepvries kunnen we daar gelukkig maling aan hebben.

 

Ik maak het beslag van tarwemeel en boekweitmeel. Dat doen de Fransen ook en de structuur van de pannenkoeken wordt er luchtiger van. Je kunt ook van alleen boekweitmeel gebruiken. Dan zijn de pannenkoeken glutenvrij.

Meng 2 koppen tarwemeel 1 kop boekweitmeel, 1 flinke theelepel bakpoeder, 2 eieren en voeg al roerende zoveel melk toe tot je een mooi glad beslag hebt dat makkelijk van je lepel loopt. Voeg een zakje vanillesuiker toe en laat het beslag een half uurtje rusten.

Smelt een klontje boter in een koekenpan en giet er een dun laagje beslag in. Verdeel een handje bramen over de pannenkoek en laat hem zachtjes bakken. Keer de pannenkoek zodra de bovenkant droog is en de onderkant een mooi bruin is. Laat de pannenkoek nog heel even bakken en serveer met poedersuiker en een klontje boter.

Het is ook lekker om de bramen grof te hakken en toe te voegen aan het beslag. Dan krijg je mooie paarse pannenkoeken!