van de groenteboer

Patatas arrugadas met winterprei en witte truffel

 

patatas-arrugadas-met witte-truffel-prei-en-zwart-zout

fotografie Annemarie Sabelis

Eenvoud en luxe van de bovenste plank. Ben je nou niet in de ‘gelegenheid’ om aan verse witte, of zwarte, truffel te komen, en die kans lijkt me redelijk groot, trakteer jezelf dan op een flesje goede truffelolie, eentje van natuurlijke aroma’s. Of een salsa tartufata, een tapenade van zomertruffel. En vervang de plakjes truffel door wat Parmezaanse kaas. Deze ‘gerimpelde ‘ aardappeltjes, zo heten ze in Spanje, zijn evengoed lekker.

 

Neem niet al te grote ietwat kruimige aardappels van dezelfde grootte, Carolus bijvoorbeeld, en zet ze op met stevig gezouten water: ongeveer 1 theelepel op een kwart liter. Zorg dat de aardappels maar voor ietsje meer dan de helft onder water staan en leg de deksel half op de pan zodat de stoom kan ontsnappen. Laat de aardappels, al naar gelang hun grootte, 20 tot 30 minuten op matig vuur koken tot al het water verdampt is en de schil gerimpeld en hier en daar wat geblakerd is.

Bak als het bijna zo ver is 2 of meer dunne in ringen gesneden winterprei kort in een beetje boter. Laat ze niet te gaar worden en draai ze een keer voorzichtig om.

Halveer de aardappels, besprenkel ze met een mooie extra-vergine olijfolie, leg de preiringetjes er op, schaaf er een bescheiden beetje truffel overheen en bestrooi met een fleur de sel. Denk eraan, in de beperking herkent men de meester!