over producten
Leave a comment

Pelser of sardine?

pelser-sardienen

fotografie Marieke Heeneman

Vrijdags is mijn lucky day. Dan neemt mijn visboer vaak een kistje „bijvangst” mee van de veiling. Dat kistje is gevuld met allerhande lekkers uit de zee. Dit keer waren het wulken, krabpoten en een stuk of wat kleine visjes.

 

„Sardientjes”, vroeg ik vertwijfeld. Sardientjes als bijvangst leek me niet waarschijnlijk, maar toch. We hebben tenslotte bijna de hele winter poon kunnen eten vanwege de hoge temperatuur van het zeewater. „Nee”, antwoordde mijn visboer, „het zijn pelsers”. Pelsers zijn volwassen sardines. Of zoals Wouter Klootwijk het in De goede visgids verwoordt: een sardine is een ondermaatse pelser. Mijn gok was dus zo gek nog niet!

Pelsers, zo lees ik verder, leven van de Middenlandse zee tot aan de zuidelijke kusten van Engeland en Ierland. Jonge vis, oftewel de sardine, wordt vooral in het zuiden van Europa.  gevangen. Eenmaal volwassen heeft de pelser de grootte van een haring, maar hij kan wel 40 cm. worden. Engelsen vissen er veel op en hoewel er geen vangstquota’s voor pelsers zijn, is er wel een minimum-aanlandingsmaat van 11 centimeter.

Nu ik dit weet en terugdenk aan de pelsers die ik heb klaargemaakt, zit iets nog niet helemaal lekker. Die visjes waren echt niet zo groot als een haring. Heb ik nou grote sardientjes gegeten of hele kleine pelsertjes? Toch nog maar even vragen wanneer een sardine nou precies een pelser wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *