van de groenteboer

Pintxos voor in Holland

Wat zijn pintxos? Pintxos laten zich het best omschrijven als borrelhapjes. Maar geen gewone borrelhapjes. Bij het zien van deze gastronomische kunstwerkjes loopt het water je geheid in de mond. Ze zijn er van vlees, vis, schelp- en schaaldieren, kaas en groenten. Eigenlijk van alles dus.
Bilbao, is de hoofdstad van de pintxos. Daar kun je je in talloze bars en cafe’s te buiten gaan aan deze miniatuur hapjes. Lees hoe en waar in Bilbao, walhalla voor pintxos liefhebbers. En als je Spaans leest, bestel dan via elcorreo.com het boek ‘Pintxos de Bilbao van Pedro Martín’. Of gebruik je eigen creativiteit!
Om je op weg te helpen, vier makkelijk, snelle en esthetisch verantwoorde pintxos.

pinchos-1923

Pintxo van eekhoorntjesbrood, gefermenteerde zwarte knoflook en peterselie

Bak het eekhoorntjesbrood (of andere paddestoelen!) kort in olijfolie met wat grof gesnipperde knoflook. Beleg een stukje brood met de warme paddenstoelen en snipper er wat zwarte knoflook en peterselie over. Bak wat dunne plakjes knoflook lichtbruin als je geen zwarte knoflook hebt.  

 Pinxto van rucola, schimmelkaas, uiencompote en verse vijg

Snij een grote ui of een paar kleine uien in ragfijne ringen en zet ze met een klont roomboter, een snuf zout, wat tijm en een schepje suiker op. Laat de uien in een half uurtje zachtjes bakken tot ze lichtbruin en zacht zijn. Roer de uien steeds om zodat ze niet aanbranden. Beleg een broodje met een blaadje rucola, een plak schimmelkaas (of andere kaas natuurlijk!) en maak af met een schepje uiencompote en een stukje verse vijf.

pinchos-1922

Pinxto van shiso blad, tomaat en ansjovis

Snijd een paar tomaten in stukjes en bak die in olijfolie tot de tomaat zacht is. Beleg een stukje brood met een shiso blad (kun je niet aan dit heerlijke naar komijn smakende bladeren komen? Neem dan basilicum, ruccola of een mengsel van platte peterselie en munt), een schepje gebakken tomaat en een ansjovis in ’t zuur. Die kun je kant-en-klaar kopen. Wil je nog wat pit? Maak de pintxo dan af met een jalapeño pepertje.

Pintxo van lamsoren, Hollandse garnalen en aangezuurde room

Klop slagroom stijf met een beetje zout en stop met kloppen net voor de slagroom overgaat in room. Zet de lamsoren op met wat olijfolie en laat ze in de olie warm en zacht worden. Beleg een stukje brood met wat lamsoren, schep er een dotje room en wat Hollandse garnalen op en serveer met wat grof zout en peper.

Wil je weten waar je pintxos kunt eten in Bilbao? http://www.sal-t.nl/bilbao-walhalla-voor-liefhebbers-van-pintxos/