van de groenteboer

Pissaladière van verse witte en rode ui en olijven

 

pissaladiere-rode-witte-ui-ansjovis

fotografie Annemarie Sabelis

Pittige pizzavariant uit Nice die zijn naam dankt aan pissalat, een lokale puree van ansjovis, knoflook, venkel en olijfolie. Om deze puree te vervangen kan je ansjovisfilets gebruiken en de ui bakken met een beetje venkelzaad en knoflook. Voilà, een simpel alternatief voor pissalat!

 

Snijd 4 witte en 4 rode uien in fijne ringen. Haal de ringen los en bak ze samen met 2 à 3 teentjes fijn gehakte knoflook, een snuf zout en een theelepeltje venkelzaad in 2 afzonderlijke pannen op matig vuur tot ze zacht en ietwat gekleurd zijn. Blijf tussendoor vooral roeren anders branden de uien aan.

Verwarm ondertussen de oven voor op 225 graden, of de temperatuur die op de verpakking van je kant-en-klare pizzadeeg staat. Mocht je zelf pizzadeeg willen maken, doe dat dan zoals beschreven bij het recept voor de pizzetta met aardpeer en taleggio.

Rol het deeg uit en beleg de ene helft met rode en de andere helft met witte uien. Of maak een leuk strepenpatroon, ook goed. Leg boven op de ui een stuk of 15 ansjovisfilets en zoveel olijven als je lekker lijkt.

Schuif de pissaladière een minuut of 15, tenzij de verpakking anders vermeldt, de oven in tot hij bruin en gaar is en serveer in grote punten.