van de groenteboer

Platgeslagen rode en gele bieten met dikke room en zwarte en witte knoflook

bieten-op-grillplaat-kerst

fotografie Annemarie Sabelis

Bieten is een groente die je zonder enige gêne met kerst kunt serveren. Omdat ze zo verdomd lekker zijn. Dit gerecht is er uiteraard ook één van het kerst-onder-de-blote-hemel-menu. Beetgaar voorkoken en grillen in de pan of op de bbq. Het ziet er spectaculair uit en je kunt het lauwwarm of koud eten.

Ik heb de bieten een ferme tik met een deegroller gegeven zodat ze barsten en scheuren vertoonden. De theorie achter deze mishandeling luidt dat scheurvlakken smaken dan beter opnemen dan snijvlakken. Ik geloof wel dat ik overtuigd ben.

 

Voorbereiden

Boen de bieten schoon, ga uit van een bietje per persoon, en kook ze in water met zout beetgaar. Laat de bieten even afkoelen en duw met je duimen het vel eraf. Leg een stuk vetvrij papier op de bieten en geef ze en klap met een deegroller zodat ze net niet helemaal in gruzelementen liggen. Besprenkel ze met wat olijfolie en een zoete azijn.

Maak de dikke room of crème fraîche aan met echt een heel klein beetje geperste knoflook, wat zwarte peper en een beetje zout. Snijd een paar teentjes knoflook in flinterdunne plakjes en bak ze goudbruin in olijfolie. Pel een paar teentjes zwarte knoflook en snijd ook die in flinterdunne plakjes.

Maken

Gril de bieten een minuut of 5 aan beide kanten op een loeihete grillplaat of bbq rooster. Schik de bieten op een schaal, voorzie ze van een schepje dikke room, besprenkel ze nog eens met een beetje goede olijfolie, bestrooi ze met wat grof zout, stop er hier een daar een plukje rode bieten kiemen tussen en leg de plakjes zwarte en witte knoflook er boven op.