gezien en gedaan
Leave a comment

Pulled pork

De vertwijfeling sloeg toe toen ik vorige week, op mijn verjaardagsfeestje notabene, een stuk varkensschouder van 4 kilo na 3½ uur de oven uit haalde. Wat ik zag leek in de verste verte niet op de pulled pork van de foto in het boek Het perfecte varken van Markus Polman.

 

collage pulled pork copyright MH-

Onzeker bekeek en betastte ik het vlees dat ik een paar uur eerder, badend in een marinade met veel zoet en zuur, nog vol zelfvertrouwen de oven in had geschoven. Mijn prachtige Doerak varken was nog maar nauwelijks van kleur veranderd en de uienringen in de marinade waren zelfs nog rauw. Het leek nergens naar en worst of all, ik had er weinig fiducie in dat deze bonkige schouder in de 1½ uur die mij nog restte, zou veranderen in iets smakelijks dat zich makkelijk uiteen zou laten trekken als ware het draadjesvlees.

Omdat niets doen geen optie was en ik me niet kon verzoenen met het idee dat gebakken eieren een prima alternatief was, besloot ik na mijn twijfels te hebben gedeeld met de heer des huizes, de schouder in drieën te snijden, de marinade te verwijderen en het vlees ingesmeerd met wat olie op een hogere temperatuur terug de oven in de schuiven. Een kleine 2 uur later bekeek ik opgelucht het resultaat: drie mooi gebruinde ogenschijnlijk gare schouderstukken.

Natuurlijk heb ik mijn frustratie tijdens en na mijn feestje gedeeld. Allereerst met Janneke, die meteen beaamde dat zij zich ook (nog) niet vertrouwd voelde met het concept pulled pork en de slager natuurlijk, die ooit pulled pork wel 14 uur in de oven had laten garen en me tipte de schouder de volgende keer in plakken te snijden.

Uiteindelijk viel het gelukkig allemaal best mee en gingen de broodjes ‘unpullable pork’ overgoten met romescosaus als zoete broodjes van hand tot hand. En, viel ook de salade van venkel, veldsla en picada van abrikozen en dille in de smaak. Die houden jullie nog te goed.

Dus, als jullie tips en trics voor me hebben, heel erg graag! Stiekem hoop ik natuurlijk dat Markus reageert!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *