van de slager

Quiche met aardpeer en veel paddenstoelen

Weer waren het de aardperen die in de groentelade ten onder dreigden te gaan, net als de keer dat ik er uiteindelijk een goddelijke arroz mee heb gemaakt. En hoe fijn was het dat ik op het idee kwam er een quiche mee te maken toen ik ook de rol kant-en-klare bladerdeeg, een pakje gerookte spekjes ontdekte evenals de stevige zak vol pied de mouton en gele cantharellen die ik op de biomarkt had gekocht. Dat dit te denken geeft over mijn koelkastmanagement, geef ik onmiddellijk toe. Maar mijn mismanagement leidt gelukkig ook vaak tot nieuw lekkers. Proef en oordeel. En, geen aardpeer, probeer zoete aardappel of pastinaak. Lijkt me ook lekker.

 

fotografie Marieke Heeneman

fotografie Marieke Heeneman

Schil een pond aardperen, dat zijn er een stuk of 5 à 6, en snijdt ze in kleine blokjes. Bak de spekjes samen met een versnipperd sjalotje – die heb je natuurlijk altijd in huis – in een flinke klont boter. Doe daar na een paar minuten de aardperen, een bak gevierendeelde kastanjechampignons en (een ons) shii-take of een zelfde hoeveelheid wilde paddenstoelen zoals bijvoorbeeld pied de mouton, gele cantharellen, trompettes de la mort, bij en wat verse of gedroogde tijm, 2 teentjes geperste knoflook en wat zout. Laat het mengsel een minuut of 5 zacht bakken.

Kluts ondertussen 3 eieren met een bekertje crème fraiche en wat zout tot een glad mengsel en bekleed een quichevorm met een rol bladerdeeg. Laat het papier om het deeg zitten, dan kan je de quiche makkelijk uit de vorm tillen. Doe het aardpeer-paddenstoelenmengsel in de vorm en giet daarover de eieren met crème fraiche.

Bak de quiche de eerste 20 minuten op 200 graden en daarna nog 10 a 15 minuten op 175 graden. Het loont om steeds even te kijken hoe de quiche erbij staat. Als ie te donker dreigt te worden, verlaag je de temperatuur van de oven.