artikelen
Leave a comment

Rijsttafelen met 20 personen

Zoon Mees wordt 15 en wil heel veel vlees van de bbq. En dan is er eigenlijk maar één optie: saté. De enige manier om beschaafd veel vlees te eten. Dat er aan een stokje maar 30 gram vlees zit, doet daar niets aan af. Zoon tevreden en ik blij dat ik niet in de weer hoefde met hamburgers of andersoortige vlezige waren waarvan jongens er doorgaans meer dan één blieven willen ze het idee hebben dat ze veel hebben gegeten.

Bijkomend voordeel van de saté was dat ik weer eens ouderwets Indisch kon koken. Sajoer lodeh paste het best bij de inhoud van mijn koelkast én mijn ambities voor die dag. Die ambities wilde ik laag houden want de avond ervoor had ik een strandfeest waarvan ik wel eens heel laat thuis zou kunnen komen. Saté en sajoer leken mij met een wat katterige kop nog wel haalbaar.

rijsttafelen door Lia waraniKijk voor de recepten bij saté en sajoer lodeh. Deze recepten zijn variaties op recepten uit het boekje Rijsttafelen. Dit boekje heeft Lia Warani in 1970 geschreven om de Hollandse huisvrouw te verlossen van het schrikbeeld dat Indisch gerechten ingewikkeld zijn en uren bereidingstijd vergen. Een leuk en praktisch kookboekje!

Struinend in mijn toko in de Danckerstraat, realiseerde ik me hoezeer ik het Indisch koken had gemist. Ik snoof de vertrouwde geuren op, genoot van het gebabbel in het Bahasa en knikkerde ondertussen heel veel in mijn mandje. Na al die jaren was zo ongeveer mijn hele assortiment Indische kruiden en specerijen aan vervanging toe.

Eenmaal thuis ben ik, nadat ik het beduimelde kookboekje van mijn moeder uit de diepten van mijn kookboekenkast te voorschijn had gehaald, neuriënd aan de slag gegaan. Ik had er weer heel veel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *