van de groenteboer

Romige aubergines uit de oven met tomatensaus met dragon

 

romige-aubergine-met-een-vleugje-dragon

fotografie Annemarie Sabelis

Veel groenten zijn mij lief maar aubergine is wel echt één van mijn favorieten. In combinatie met andere zomerse vruchtgroenten als paprika’s, tomaten en courgettes maar liever nog solo want dan proef je pas echt hoe vol, zacht en romig aubergine van smaak en textuur is. Zo ook in dit souffléachtige ovengerecht dat je kunt maken in een grote schaal of eenpersoons timbaaltjes. De hoeveelheid die ik opgeef is genoeg voor 4 ruime porties.

 

Snijd 4 grote of 6 kleine aubergines, ongeveer 1200 gram, in blokjes en bestrooi die met zout zodat het bitter uit de aubergines trekt. Spoel ze na een minuut of 10 af en dep de blokjes goed droog. Verwarm de oven op 200 graden voor.

Neem een grote braadpan of aardewerkschaal die op het vuur kan en verhit daarin een laagje olijfolie. Doe zodra de olie heet is de stukjes aubergine erin en zet het vuur laag. Roer de aubergines goed om en laat ze een paar minuten bakken. Aubergines absorberen als waren het sponsen dus de olie is na een paar minuten verdwenen. Doe er daarom een eetlepel of 4 water bij, sluit de pan af en laat de aubergines in een minuut of 20 zacht en gaar worden. Roer wel af en toe om zodat de aubergine niet aanbrandt.

Snijd voor de tomatensaus 4 sjalotten en een teentje knoflook fijn en bak die met wat zout in olijfolie glazig. Snijd 4 tomaten in grove stukken en doe die bij de sjalotten samen met een handje fijngesneden blaadjes dragon, een snuf suiker en zout. Laat de tomaten op laag vuur pruttelen tot ze zacht zijn.

Klop 4 eieren los en roer daar 75 gram geraspte Parmezaanse kaas doorheen. Prak de gare aubergine fijn met een vork of pureer ze kort en roer het ei-kaas-mengsel erdoor. Doe alles in een met olie ingevette schaal met een inhoud van 0,5 liter of 4 à 5 timbaaltjes van 0,2 liter, net als die van mij.

Bak de aubergine 20 à 25 minuten in de oven tot de bovenkant heel licht gekleurd is. Laat het gerecht een beetje afkoelen en serveer met een flinke dot tomatensaus er bovenop of doe een poging de soufflé of souffleetjes op een schaal te storten en schep de tomatensaus erom heen. Verorber met een lekker stuk stevig brood.