van de groenteboer

Romige chocoladepudding met gekonfijte kumquats

chocoladepudinkje-met-kumquat

fotografie Annemarie Sabelis

Het favoriete kookboekje van mijn wijlen oma is er een van de Burda. Deze Burda Culinair is gevuld met 200 ‘desserts un süsse hauptgerichte’ met een Duitse inslag. De foto’s van al dit appetijtelijks knallen van de pagina’s af, zo vel van kleur zijn ze. En bijna alle toeten zijn voorzien van een dot slagroom en een gekonfijte kers.

Uiteraard koester ik dit boekje en zo nu en dan komt het goed van pas. Zoals deze week tijdens mijn zoektocht naar een recept voor iets lekkers met chocola en mijn hart een sprongetje maakte bij deze pudding. Hij is zacht, romig en super luchtig. Het mondgevoel herinnert me aan de chipolatapudding van MONA, ja echt! Dat was bij ons thuis een topper.

Lekkers uit de jaren zeventig dus deze pudding! En een prima combi met de fris-zoete kumquats want die zijn nu volop te krijgen. Vermoed zomaar dat je die net als pudding ook niet vaak op het menu zet. Oh, en de oranje tupperware vormpjes zijn ook nog van mijn oma!

 

Tip: Zet een pan met een laag water op het vuur die dienst kan doen als pan om au bain marie de eieren op te kloppen en kies een schaal die op die pan past. Misschien is dit overtollige informatie maar ik zeg het toch maar.

Scheid 4 eieren en bewaar de eiwitten voor een andere toet. Meng de dooiers met 2 eetlepels suiker, een snuf kaneel, een eetlepel cacao en 75 gram fijngehakte bittere chocolade. Giet er 1/4 l. hete melk bij en roer alle ingrediënten goed door elkaar voor dat je het eiermengsel een minuut of 3 à 4  au bain marie lekker luchtig opklopt.

Week ondertussen 5 blaadjes gelatine in koud water tot ze slap zijn, knijp ze uit en roer ze door het eiermengsel. Laat het mengsel een minuut of 20 afkoelen. Ik zet het vaak even buiten, dan gaat het sneller. Roer het wel regelmatig met een garde zodat er geen vel op komt.

Klop 1/4 liter slagroom stijf en roer het door het eiermengsel. Wacht niet te lang want door de gelatine gaat het stollen. Ergens tussen lauw en koud is ok. En als je dat lekker vindt, doe je er nog een scheutje rum of likeur bij. Schenk de pudding in een grote vorm of neem 6 kleine vormpjes en laat de pudding op een koele plek opstijven.

Snijd 2 0ns kumquats, dat is genoeg voor 6 personen, in kwarten en haal de pitten en vliezen eruit zodat alleen de schil overblijft. Zet de kumquats op met een 1,5 dl water en 50 gram suiker en laat ze zachtjes een half uurtje koken tot het vocht tot de helft ingekookt is en de kumquats zacht zijn. Doe er een beetje water bij als ze dreigen te gaan karamelliseren. Laat de kumquats afkoelen in de geleiachtige siroop.

Houd de vormpjes voor je de puddinkjes wilt storten een halve minuut in warm water, dan glijden ze makkelijker uit de vorm. Wanhoop niet als je een beetje moet schudden of kloppen, ze zakken vanzelf naar beneden. Serveer de pudding met koude of lauwwarme kumquats!