van de groenteboer, zonder categorie

Romige soep van pastinaak met tijm en mosterd

 

romige-pastinaak-soep

fotografie Annemarie Sabelis

 

Pastinaak is er eentje uit de oude doos die gezegend is met een comeback. Pastinaak combineert goed met aardappel in een hutspot of puree. Maar deze witte wortel doet het ook goed in stoofpotten en winterse soepen en is een traktatie als hij zachtjes gebakken wordt in olijfolie of boter. En helemaal als je hem ook nog eens met een pietsje suiker laat karameliseren.

Gebruik bij pastinaak iets om de zachte zoete anijssmaak een boost te geven. Stevig smakende kruiden, specerijen(mixen) of zoiets als verse gember, mosterd, mierikswortel of tamarinde, het kan allemaal! Pastinaak is trouwens best een makkelijk groente die ook bij kinderen in de smaak valt.

 

Snijd twee uien in stukjes en bak ze samen met 3 teentjes knoflook en een flinke snuf zout zachtjes een minuut of vijf in de boter. Schil 4 middelgrote pastinaken – ik doe het met de kaasschaaf – en snijd ze in plakken. Doe de pastinaak bij de uien en voeg net zoveel water toe tot de pastinaken goed onder water staan. Breng de soep samen met een kippen – of groentebouillonblokje en een takje verse tijm aan de kook en laat de pastinaken in ongeveer twintig minuten gaar koken.

Verwijder het takje tijm en haal met een schuimspaan de pastinaak en ui uit de soep en draai de pastinaak door een roerzeef. Je kunt de pastinaak uiteraard ook met een staafmixer pureren. De soep wordt dan iets gladder van structuur. Het is maar net wat je lekker vindt.

Maak de soep af met een schep Dijon mosterd, de helft – of meer – van een ¼ liter bekertje slagroom en nog een handje verse tijm blaadjes. Proef of de soep goed op smaak is. Voeg zo nodig meer van één of alle smaakmakers toe en serveer de soep lekker heet.

Voor de afwisseling kun je de pastinaak ook combineren met aardappel of prei.